Select Page

100-jarige scoutsgroep 18 BP Corneel Mayné komt jaarlijks naar Deurne

100-jarige scoutsgroep 18 BP Corneel Mayné komt jaarlijks naar Deurne

Zaal Roma is op 27 april even het scoutslokaal  van de 18 BP Corneel Mayné. De Borgerhoutse scoutsgroep bestaat 100 jaar. Maar de groep is onlosmakelijk verbonden met Deurne. De naamgever van de groep ligt begraven op Sint Rochuskerkhof.

Zes jaar na het ontstaan van de eerste Vlaamse scoutsgroep in België stichtte ene De Coninck op 15 januari 1919 een jongensgroep in Borgerhout. De groep krijgt als naam 18 BP. 18 is het volgnummer dat de groep bij de oprichting krijgt, BP zijn de initialen van sir Robert Baden-Powell, bedenker en oprichter van de scouting. Het tweede deel, ‘Corneel Mayné’, heeft echter een tragische achtergrond. In 1927 overlijdt de verkenner Corneel Mayné tijdens een kamp naar Lourdes, in de bergen van het nabijgelegen Gavarnie. Om hem voor altijd te herdenken dragen van dan af zowel den 18 BP en de daaruit voortgekomen 2de zeescouts zijn naam.

Corneel Mayné ligt begraven op het Sint Rochuskerkhof, net achter de kerk. Hij was geboren op 17 oktober 1911 in Deurne en is verongelukt in Gavarnie (Frankrijk) op 3 september 1927. Hij was patrouilleleider en ook leerling van het Sint Stanislascollege in Berchem. Eenmaal per jaar komen de scouts hun onfortuinlijke makker groeten.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Rain Shower
06:4720:37 CEST
Feels like: 11°C
Wind: 10km/h WNW
Humidity: 62%
Pressure: 1019.3mbar
UV index: 0

(advertenties)