Select Page

Erfgoeddag, het programma voor Deurne

Erfgoeddag, het programma voor Deurne

Zondag 28 april is het Erfgoeddag. Het thema van dit jaar is “Hoe maakt u het?” Hierbij staat ‘vakmanschap’ centraal.

Ook in Deurne kan je op verschillende plaatsen het vakmanschap van onze voorouders gaan bewonderen. Zo kan je onder andere leren dat koningin Fabiola in de jaren ’60 haar juwelendozen liet maken in bij de firma Van camp in Deurne. Je kan een archeoloog, een kunstschilder en een restaurateur aan het werk zien, je leert hoe kunstwerken door de eeuwen heen werden gemaakt. Je kan zelf eens proberen kant te klossen,…

@THE PARK, Unitaslaan 124, Deurne, 11.00-17.00 uur

In het Chinees Paviljoen te Boekenbergpark.

EXPO: Hoe klos je kant?

In de karaktervolle 19de-eeuwse pagode verken je de oude Vlaamse kunst van het kantklossen. Ontdek verschillende soorten kant en bewonder hoe studenten zich voor nieuwe ontwerpen lieten inspireren door ons rijke kantklosverleden. Zowel klassieke technieken als hedendaags werk van cursisten komen aan bod. En je kan ook zelf eens proberen klossen.

 

SINT-FREDEGANDUSKERK, Lakborslei, Deurne, 12.00-18.00 uur

RONDLEIDING: Kruiswegen en meer … om 14.00 en 16.00 uur (duur: 1 uur)

Door de eeuwen heen hebben kunstenaars een verhaal, een figuur of een gebeurtenis telkens op hun eigen manier weergegeven. De gebruikte gereedschappen en materialen verschilden per periode. In onze moderne tijd wordt met andere materialen en technologieën gewerkt. Tijdens een rondleiding ontdek je dit aan de hand van verschillende kruiswegen, calvaries, heiligenbeelden en schilderijen.

 

TURNINUM – VOLKSMUSEUM DEURNE, Koraalplaats 2, Deurne, 10.00-18.00 uur

RONDLEIDING: Dwalen door klein Deurne (er starten doorlopend rondleidingen)

Het Volksmuseum is in zijn geheel een ‘Hoe maakt u het’- of beter ‘Hoe maakte men het’-museum. Gidsen leiden je rond in het museum en vertellen over de diverse Deurnese ambachten. Ook de makelij van een nieuw juweeltje in de collectie staat in de kijker: een reeks oude medailledozen voor onder andere het koningshuis.

DEMONSTRATIE: Restaurateurs aan het werk

Ben je benieuwd naar de restauratie van aardewerken archeologische vondsten of prachtige kaders van schilderijen? Of wil je ontdekken hoe verf vroeger werd gemaakt? Een archeoloog, een kunstschilder én een restaurateur van onder andere kaders van Rubens (R. Kerstens) onthullen de kneepjes van hun vak.

EXPO: Taferelen uit de 20ste eeuw

Laat je onderdompelen in het leven van arbeiders in het begin van de 20ste eeuw. Treed binnen in oude arbeiderswoningen en werkplaatsen en maak kennis met de vertrouwde omgeving en het gereedschap van ambachtsman en loonarbeider. Spot het diamantatelier en de verfwinkel van decorateurs en meester-schilders, en ontrafel de verhalen van asbestverwerkers, smid, strodekkers …

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)