Select Page

Het dodelijkste bombardement van de Benelux

Het dodelijkste bombardement van de Benelux

Vandaag op de dag af, om 15.32, is het 76 jaar geleden dat het verwoestende bombardement van Mortsel plaatsvond. 40 mensen van Deurne of afkomstig van ons district vonden hierbij de dood of raakten vermits.

Op 5 april 1943 bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen Mortsel. Ze wilden de Duitse Erlafabriek vernielen. Daar repareerden Belgische arbeiders onder de supervisie van de bezetters jachtvliegtuigen. Maar slechts enkele van de 600 bommen troffen doel, het gros van de springtuigen vielen verspreid over Mortsel, meer bepaald op de wijk Oude God.  Er waren 936 doden, bijna allemaal burgers. Honderden woningen en vier scholen werden door de bommen van de kaart geveegd. Meer dan 250 kinderen kwamen om in wat de geschiedenis inging als het dodelijkste bombardement in de Benelux. Onder de doden en vermisten waren 40 mensen van Deurne of afkomstig van ons district.

Er is een boek geschreven over deze ramp: “Tranen over Mortsel” met de verhalen van de mensen die het meemaakten. En er is een mooie website gemaakt: https://5april1943.be/

(Foto: Pieter Serrien)

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h NW
Humidity: 81%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 0

(advertenties)