Select Page

Districtsraadslid wil meer struikelstenen in Deurne

Districtsraadslid wil meer struikelstenen in Deurne

In Europa liggen ongeveer 70000 ‘stolpersteine’ of struikelstenen, een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen die in de stoep worden geplaatst zijn kleine monumentjes waarbij slachtoffers  van de Naziterreur worden herdacht: Joden, Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, getuigen van Jehova en gehandicapten.

Districtsraadslid Charisse Verberckmoes (Sp.a) wenst dat ook in Deurne stenen worden geplaatst: “Je kan al over één steen ‘struikelen’, de steen die werd geplaatst in de Gallifortlei om de gedeporteerde politieagent en verzetsman Jan De Ridder te herdenken. Er is ook nog de 15-jarige jongen, Samuel – Szmul – Meldsohn, die in juni 1942 werd gedeporteerd en overleed in Auschwitz-Birkenau. Hij woonde op de Ten Eeckhovelei 337.” Verberckmoes wil dat het aanbrengen van zo’n steen een zaak is van buurtbewoners, familieleden of vrienden. Ze vraagt aan het district de lijsten van slachtoffers bekend te maken en te helpen bij het plaatsen van een struikelsteen.

Volgens districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) hebben we gezwegen toen we moesten spreken. Sekeris: “Het district verleent graag zijn medewerking aan het voorstel om de lijsten van de weggevoerden op te vragen bij de Dossin kazerne. Als mensen, die vandaag in de huizen wonen van de weggevoerden, weten dat vanuit hun woning mensen net als zij zijn weggevoerd naar de concentratiekampen dan zal er ongetwijfeld een blijvend bewustzijn ontstaan en een blijvende herinnering aan die mensen.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h NW
Humidity: 81%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 0

(advertenties)