Select Page

Water voor de vijver in het Boekenbergpark

Water voor de vijver in het Boekenbergpark

Grondwater is één van de voornaamste pijlers van het ecosysteem. Districtsraadslid Mathijs Post (Groen) stelde er een vraag over in de districtsraad.

Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij staat het grondwaterpeil in Vlaanderen nog altijd zeer laag is, terwijl dat normaal in deze tijd van het jaar op z’n hoogst staat. Maar er wordt volgens raadslid Post weinig actief beleid gevoerd en er is er amper controle op de bestaande wetgeving. De gevolgen zijn onomkeerbaar en worden voor de Deurnenaar voelbaar. Post: “We herinneren ons allemaal de lege vijver in het Boekenbergpark van afgelopen twee zomers en de impact op de vissen en bomen van het park.” Volgens Mathijs Post moeten we de oorzaak van de lege vijver niet alleen zoeken in de droge periode van die zomers. Post: “De aanvoer van water via ondergrondse beken is verstoord of zelfs onderbroken, bijvoorbeeld door het afpompen van grondwater bij bouwwerven of het regenwater dat rechtstreeks afvloeit naar het riool.”

Volgens het raadslid is een duurzame waterhuishouding belangrijk en kan het district daar zijn steentje toe bijdragen. Post: “Voor de vijver in het park kan het regenwater van omwonenden en bewoners nabij de ondergrondse waterlopen afvloeien naar de vijver. De stad moet ook geen vergunningen meer uitgeven aan bouwwerven om water af te laten vloeien naar het riool.

Districtsschepen Freddy Lorent (O-VLD) gaf een antwoord: “Grondwater is een stadsbevoegdheid en er is een hemelwaterplan. We wachten verder af.”

Foto: Vijver in het Boekenbergpark. Het water staat momenteel 66 cm lager dan in de winter van vorig jaar.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)