Select Page

André Sollie krijgt ereburgerschap

André Sollie krijgt ereburgerschap

Gisteren kende het districtsbestuur van Deurne de titel ‘ereburger’ toe aan de Deurnese illustrator, schrijver en dichter André Sollie.

André Sollie (Mechelen, 1947) werd voor zijn illustraties, prentenboeken en poëziebundels vele malen bekroond. Hij ontving onder andere twee boekenpauwen, een Gouden griffel en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur, nu een van de Vlaamse Cultuurprijzen. Sollie maakte prentenboeken waaronder ‘Een raadsel voor Roosje’, ‘Dubbel Doortje’ en ‘De Zomerzot’. Ook schreef hij poëziebundels zoals ‘Soms, dan heb ik flink de pest in’ en ‘Het ijzelt in juni’. Sollies enige jeugdroman ‘Nooit gaat dit over’, een verhaal over ontluikende homoseksualiteit, werd in 2011 verfilmd als Noordzee Texas.

Het ereburgerschap werd toegekend tijdens een zitting gisteravond in het districtshuis. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) heette de gevierde welkom en districtsschepen voor cultuur Frank Vercammen (sp.a) bracht een pakkende huldetoespraak waarin hij de maatschappelijke betekenis van het werk van André Sollie belichtte. Tenslotte sprak literair journaliste Jelle Van Riet de laudatio uit: “André Sollie is gegaan waar geen Vlaams illustrator voor hem was gegaan en werd zo de peetvader van de Vlaamse illustratie. Sollie is een ware wegbereider: een tekenaar die vele illustratoren na hem heeft bekoord, bevrucht en besmet.” Van Riet ging haast poëtisch verder: “Het grote wonder van Sollie zit ‘m in het gemak, in de vrijheid en de trefzekerheid waarmee hij de lijnen op het papier laat landen. Het zit ‘m in de beweging, in de elegantie en in de frisheid waarmee hij elke tekening weet te impregneren. Het zit ‘m in die snuf humor die je telkens weer doet glimlachen. Sollies werk zingt en danst, ook al is de soundtrack vaak melancholisch en soms ronduit droevig.”

De zitting werd opgefleurd met een streepje muziek van Ariane Van Hasselt. Achteraf was er een receptie.

Foto: (vlnr) districtsschepen Philip Van Acker, districtsburgemeester Tjerk Sekeris, districtsschepen Freddy Lorent, ereburger André Sollie, partner Wim Lambert, literair journaliste Jelle Van Riet, districtsschepen Frank Vercammen en districtsschepen Elke Brydenbach. (© District Deurne )

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Partly Cloudy
06:3520:47 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 23km/h NW
Humidity: 74%
Pressure: 1023.71mbar
UV index: 1

(advertenties)