Select Page

De vernieuwde Herentalsebaan is een risico voor fietsers

De vernieuwde Herentalsebaan is een risico voor fietsers

De Herentalsebaan tussen ’t Mestputteke en AZ Monica werd opnieuw aangelegd. Maar niet iedereen is even enthousiast.

De Herentalsebaan kreeg een ‘extreme make-over’. Maar nog voor het laatste beton helemaal was uitgehard kwam er al kritiek op het resultaat. Enkele dagen geleden verspreidde de Fietsersbond van Deurne een striemende evaluatie. En tijdens de zitting van de districtsraad interpelleerde districtsraadslid Giuliana Chirinos Saavedra (Groen) het districtsbestuur. Zij begon met haar eigen ervaring als fietser: “De Herentalsebaan is aangelegd volgens het principe van ‘shared space’, een straat waar iedere gebruiker elke ruimte mag gebruiken. Maar toen ik op een keer over de baan reed en naar rechts uitweek omdat ik mij opgejaagd voelde door de auto’s en de tram achter mij, belandde ik ineens op de verhoogde tramhalte. Eigenlijk is de Herentalsebaan levensgevaarlijk voor fietsers die rijden met aan de ene zijde tramsporen en aan de andere zijde de geparkeerde auto’s. En naar ik hoor rijden de auto’s vaak sneller dan de toegelaten max. 30/u.”

Het districtsraadslid wilde van districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) weten of er al afspraken waren gemaakt met de politie over een wegcode voor de ‘shared space’. Of er al ongevallen waren gebeurd en of er snelheidsovertredingen waren vastgesteld. En of er plannen waren om de Herentalsebaan parkeervrij te maken en om een randparking te maken voor bezoekers. Districtsburgemeester Sekeris antwoordde dat de politie onder de stadsburgemeester valt, dus kon hij daar niet verder op ingaan. Er was ook al een ongeval geweest met een tram en een auto op de hoek van de Stevenslei. Er waren nog geen snelheidsovertredingen vastgesteld en de Herentalsebaan volledig parkeervrij maken zou niet kunnen. Er zullen een aantal plaatsen zijn voor bestuurders met een beperking en  laad & loszones, met venstertijden. Sekeris benadrukte echter: “Er komt een parkeerterrein achter parking Luc Philips.”

Raadslid Giuliana Chirinos had ook een voorstel voor advies: “De districtsraad van Deurne is bezorgd over de verkeersveiligheid van fietsers op de Herentalsebaan en adviseert aan het college van burgemeester en schepenen om zo snel mogelijk oplossingen te zoeken om een veilige en comfortabele ruimte voor de fietsers op de Herentalsebaan te creëren.” Het voorstel werd enkel gesteund door Groen en PVDA en daardoor werd het weggestemd.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

  1. PETER dr

    Vreemd dat Groen dit in de vorige legislatuur nog mee goedkeurt en nu al haar kar draait… ach dat is typerend voor in de oppositie te zitten zeker?

    Reply
  2. Christine Declerck

    Ik rij regelmatig op de Herentalsebaan en vind het een verschrikking. Ik hoop altijd op heel weinig verkeer. Zoveel plaats voor de voetgangers…op sommige stukken rij ik op het voetpad uit schrik voor tram en auto’s. Het verhoogde stuk aan de tramhalte is helemaal een ramp…Ik rij soms een stukje rond om de Herentalsebaan te vermijden, erg he…

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h NW
Humidity: 81%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 0

(advertenties)