Select Page

Een glasschilder is nog geen dictator

Een glasschilder is nog geen dictator

Moet in het zog van de naamsverandering van het Delwaidedok ook de naam van de Stalinsstraat in Deurne worden gewijzigd?

’t Scheldt is naar eigen zeggen een onafhankelijk en satirisch Vlaams blad dat enkel online verschijnt. In de laatste editie stond een artikel met als titel ‘Aan burgemeester Delwaide, Stalinstraat te Antwerpen’. Het artikel, ondertekend door Suskewiet, handelde over de naamsverandering van het Delwaidedok naar aanleiding van de betrokkenheid van wijlen Leo Delwaide als oorlogsburgemeester bij de deportatie van de Antwerpse Joden tijden WOII. In het artikel weet ’t Scheldt nog wel wat andere namen die zouden moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld de Stalinstraat in Deurne want, schrijft Suskewiet,: “Qua antisemitisme zijn Stalin en Hitler aan elkaar gewaagd. Qua wreedheid zijn het nazisme en het stalinisme elkaars speelkameraadjes.” Daar valt weinig op af te dingen. Maar de straat is echter niet naar de voormalige dictator uit de Sovjet Unie vernoemd. Wel naar glasschilder Augustinus Stalins die o.m. een glasraam voor de Sint Fredeganduskerk maakte. De straat heet dan ook Stalinsstraat, met twee essen.

Niet alleen ’t Scheldt legt een verband met Jozef Stalin. Heemkundige Ludo Peeters heeft ooit gehoord van wijlen Gerard Van Bers en William Simoens, bewoners van Deurne Dorp, dat tijdens WOII Duitse soldaten het straatnaambord er met de bajonet hebben afgewrikt. Peeters: “Ook zij dachten abusievelijk aan de toenmalige sterke man van het Kremlin.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)