Select Page

De luchthaven heeft haar eigen ‘wall of fame’

De luchthaven heeft haar eigen ‘wall of fame’

De luchthaven van Deurne heeft haar eigen ‘wall of fame’. Vijf personen die verdienstelijk waren voor de Antwerpse luchthaven worden geëerd.

De gehuldigden zijn Danny Cabooter, Staf De Lie, Christian Heinzmann, Freddy Michiels en tenslotte Freddy Van Gaever. Zij hebben met niet-aflatende kracht en tomeloze inzet het verschil gemaakt voor de Luchthaven van Antwerpen.

Danny Cabooter

Afkomstig uit Veurne en ereburger van Deurne, medestichter van het Stampe & Vertongen museum, voorzitter van de gelijknamige vzw en bezieler/organisator van de jaarlijkse Stampe Fly In-Happening. Het museum herbergt historische vliegtuigen van het interbellum waaronder de SV4, een tweedekker die in Deurne werd ontwikkeld en geproduceerd. Recent nog vond de laatste vliegende Fouga Magister van het legendarische acrobatieteam ‘Red Devils’ onderdak in het museum.

Danny Cabooter heeft een indrukwekkend palmares in de luchtvaart; zowel binnen de militaire als burgerluchtvaart. Hij is vliegtuiginstructeur en examinator en beëindigde zijn professionele carrière een paar jaar terug als piloot bij de Antwerpse Business jet operator Flyinggroup.

Staf De Lie

Journalist bij Het Nieuwsblad en De Standaard. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook politicus. De voorbije decennia was Staf De Lie een regelmatige bezoeker en promotor van de luchthaven en met de regelmaat van de klok produceerde hij artikels in de krant en andere publicaties en periodieken betreffende het reilen en zeilen van de Luchthaven van Antwerpen. Bij iedere opening van een nieuwe route was Staf De Lie aanwezig om de opstart te documenteren en de nieuwe bestemming aan te prijzen.

Christian Heinzmann

Werd geboren in 1953 en is een echte Antwerpenaar. Hij overleed op 22 juli 2018 na een slepende ziekte. Zijn jongensdroom was piloot worden, wat spijtig genoeg niet haalbaar leek, maar hij compenseerde dit door telkens in topfuncties aan de slag te gaan binnen de luchtvaartsector. Hij was CEO bij meerdere luchtvaartmaatschappijen waarvan de laatste TAROM was te Boekarest, maar op de luchthaven van Deurne blijft hij bekend als afgevaardigd-bestuurder van de VLM. Onder zijn impuls werden meerdere routes geopend en beleefde de VLM haar hoogdagen.

Freddy Michiels

“Kom maar leren autorijden op de tarmac. Je komt hier toch niemand tegen.” Dat zei de stiefvader van Freddy Michiels die toen werkte als boekhouder op de luchthaven. Freddy Michiels is een Antwerps journalist en auteur en schreef onder meer het boek ‘Antwerp Airport Revival’, wat het resultaat is van zijn hechte band met de luchthaven. Hij slaagt erin om de luchtvaartgeschiedenis in de metropool boven te halen en de lezer te trakteren op een rijkelijk aanbod van foto’s en anekdotes van een eeuw ver. Het boek is een ode aan de Luchthaven van Antwerpen.

Freddy Van Gaever

Een rasechte ondernemer in de luchtvaartsector die aan de basis lag van Delta Air Transport (DAT) en European Air Transport. Hij was stichter van de VLM en stond jaren aan het roer van de maatschappij. Na het eerste faillissement van de maatschappij in 2016 trachtte hij mee een doorstart te organiseren. Het deed hem dan ook veel plezier dat VLM kon heropstarten in 2017. Helaas, niet voor lang meer. VLM legde de boeken neer in augustus 2018.

In 2004 werd Van Gaever eerst Vlaams Volksvertegenwoordiger en daarna senator voor het Vlaams Belang. Ten slotte schreef Freddy Van Gaever meerdere boeken, waaronder ‘Luchtvaart, een feest?’. Hij overleed op 15 december 2017.

 Danny Cabooter

Staf De Lie

Christian Heinzmann

Freddy Michiels

Freddy Van Gaever

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)