Select Page

100 verhalen over wijn

100 verhalen over wijn

Dennis van den Buijs woont tegenover het Te Boelaarpark. De man is een gedreven radiomaker, een rasechte verteller en een wijnliefhebber met een eigen podcast over wijn. De gezonde parklucht geeft hem blijkbaar extra energie want nu heeft van den Buijs ook een boek geschreven. Een boek, noblesse oblige, met als titel ‘Wijn’.  Wie een leuk eindejaarsgeschenk zoekt, heeft hier een gouden tip.

Gazet van Deurne: Vanwaar komt het idee om een boek te schrijven?

Dennis van den Buijs: “Ik ben als radiomaker gepokt en gemazeld om verhalen te vertellen. Dat doe ik ook als wijnliefhebber in mijn podcast Wijncast. Over wijn valt zoveel leuks te vertellen, iedereen drinkt graag een glas maar niemand durft er precies over te praten. Omdat ze er zogezegd niets van kennen, of omdat er iemand in het gezelschap wél een zelfverklaard kenner is en ga zo maar door. De drempel ligt hoog en dat is jammer. Met dit boek wil ik daar komaf mee maken. Ik vertel 100 verhalen over wijn die vertrekken van Napoleon, Poetin, de ontdekkingsreizigers, Antwerpse sjoemelende paters, The Beatles, Cristiano Ronaldo, en ga zo maar door. De slagzin luidt: bij elk glas een goed verhaal. Zo’n boek is er nog niet over wijn.”

Gazet van Deurne: Wat maakt het boek anders dan wat er eventueel al zou bestaan?

Dennis van den Buijs: “Dit is een verhalen- of weetjesboek zo je wil met wijn in de hoofdrol. Geen technisch wijnboek voor kenners, geen boek dat je met pedante poeha zegt wat je moet drinken. Wél een vlot leesbaar verhalenboek waar je honderd stukjes in kan lezen, en van het ene naar het andere gestuurd wordt. Het is een boek waar elke wijndrinker en elke nieuwsgierige mens iets aan heeft. Vaak zijn wijnboeken met de rug naar de gewone wijndrinker geschreven. Dit boek niet en daarom is het het ideale cadeau voor iedereen die je kent die graag wijn drinkt.”

Gazet van Deurne: Wat staat er in?

Dennis van den Buijs: “100 verhalen met wijn als rode draad. Je kan ze ook opzoeken per druivensoort of streek achteraan het boek; Wist je bijvoorbeeld dat Zuid-Afrikaanse bavianen alleen Pïnot Noir druiven plukken en opeten tot groot ongenoegen van de lokale wijnbouwers. En dat je in Antwerpen in de zestiende eeuw al wijn uit zowat alle landen van Europa kon drinken? Het staat vol verhalen die je écht wil doorvertellen aan je gezelschap bij een goeie fles.”

Gazet van Deurne: Hoeveel zweet en tranen heeft het jou gekost?

Dennis van den Buijs: “Genoeg (lacht). Ik heb het boek op een tiental maanden geschreven ’s avonds, in de weekends en in vakanties. Mijn gezin heeft me soms even moeten missen, maar ze weten gelukkig nog steeds wie ik ben en hoe ik eruit zie.”

Praktisch:

‘Wijn, een goed verhaal bij elk glas wijn.’ Dennis van den Buijs. Uitgeverij Ertsberg. 24,95 euro. Te koop in de boekhandel. Het boek is ook verkrijgbaar bij JJ Wijnen, Helderstraat 13, Berchem. Zie ook: www.wijncast.com

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 13km/h WNW
Humidity: 56%
Pressure: 1021mbar
UV index: 5

(advertenties)