Select Page

Kerstmis 2023

Kerstmis 2023

Vandaag vieren mensen wereldwijd Kerstmis. Bij ons wordt een kerstboom gezet, versierd met ballen, slingers en lichtjes. Christenen zetten ook nog een stalletje met Jezus, Maria, Jozef, herders en koningen. Priester-journalist Staf Nimmegeers legt uit vanwaar deze gewoonte komt.

De God van de christenen is een God die mens wordt, een historische figuur, die alles zal meemaken wat mensen meemaken. Een menselijke God, een Goddelijke mens. Het verhaal van zijn geboorte is geen verslag uit het dagblad of een item uit het tv-journaal. Hoe gaarne we ook alle details van Jezus’ geboorte zouden willen kennen. De twee evangelisten die het verhaal van het stalleke voor ons hebben opgeschreven, leggen vooral een geloofsbelijdenis af. Dus zoek geen historische feiten achter dit alles. De ster staat voor het licht in de duisternis, de engelen zijn vredebrengers, Maria en Jozef zijn behoeftige mensen en de herders staan symbool voor Jezus’ beste vrienden, de armen. Zo hebben de evangelisten Hem gekend en ze willen dat we Hem ook zo vieren: in een geest van pure menselijkheid waarin God laat zien hoe Hij is.”

Staf Nimmegeers gaat verder: “Omdat dit alles ook nu nog niet tot de mensen doordrong nam Franciscus van Assisi in de nachtmis van precies 800 jaar geleden in Greccio een levende baby in de armen om hem tijdens het kerstevangelie aan de mensen te tonen. Het kerststalleke was geboren. Jezus, een arme mensenkind, schamel en teder: de Zoon van God.” En hij verbindt er volgende oproep aan toe: “Het wordt hoog tijd om de kerststal in ere te herstellen opdat de mensen zouden weten waarover het gaat op 25 december en Kerstdag niet louter een commercieel feest wordt. Haal de kerststal maar van de zolder en geef hem een ereplaats in je interieur.”

Zalig Kerstmis aan allen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 90%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)