Select Page

Facebook muilkorft Gazet van Deurne

Facebook muilkorft Gazet van Deurne

Vandaag verwijderde Facebook een bericht van Gazet van Deurne. Zonder veel uitleg en zonder mogelijkheid om hierop te reageren.

Het artikel ‘Ontnuchterend nieuws over de Schijn’ van Gazet van Deurne werd enige tijd nadat het ook op de gelijknamige Facebookpagina werd geplaatst, verwijderd. Met vermelding dat “het bericht strijdig is met de richtlijnen voor de community “. Niettemin bevatte het bericht geen “naaktbeelden, haatdragend taalgebruik of bedreigingen”, criteria die voor Facebook gelden om berichten eventueel te verwijderen. Wat er dan wel storend is aan het bericht, is een raadsel. Is de vaststelling dat het water van de eens zo trotse rivier de Schijn, waarlangs Vikingen tot in Deurne geraakten, geïmporteerd wordt vanuit Luik zo ongeloofwaardig dat facebook het als nepnieuws beschouwt? Nochtans is dit wel zo. In ‘Schijnbeemden’, het tijdschrift van de gelijknamige Natuurpuntafdeling Schijnbeemden, wordt dit onthuld. De bron van de Schijn stond deze zomer haast droog en bijgevolg pompt de Vlaamse Milieumaatschappij, die verantwoordelijk is voor de rivier, water vanuit het Albertkanaal in de rivier. Anders zou enkel het rioolwater dat in Ranst in de Schijn wordt geloosd, doorheen Deurne stromen.

De vaststelling dat het bericht was verdwenen, leidde tot een andere constatatie: enkele weken terug verdween ook het bericht ‘Meer dan 30 kg drugs in beslag genomen’. Dit bericht was gebaseerd op een persbericht van de Antwerpse lokale politie. Ook de bijhorende foto kwam van de politie. Ook hier botste het artikel met “de richtlijnen voor de community”.

De vraag die rest: waar kan Gazet van Deurne verhaal halen?

P.S. Wie beide artikels wil lezen kan terecht op www.gazetvandeurne.be

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

  1. Johan

    ²Misschien een misnoegde lezer of dergelijke die het bericht rapporteert waardoor het facebook algoritme automatisch blokkeert …

    Reply
  2. rieke

    Is het mogelijk dat ze daar niet door hebben dat ‘Schijn’ in de naam ‘Schijnbeemden’ een beek is? ‘Schijn’ kan een misleidend woord zijn, zoiets alsof Schijnbeemden geen echte beemden zijn.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)