Select Page

Stadsburgemeester De Wever en districtsburgemeester Sekeris huldigen plantsoen in Borgerhout in

Stadsburgemeester De Wever en districtsburgemeester Sekeris huldigen plantsoen in Borgerhout in

Tijdens een ‘gezamenlijke wijkbabbel’ van N-VA Borgerhout en N-VA Deurne aan het plantsoen aan de hoek Te Boerlaarlei-Luitenant Lippenslaan in Borgerhout doopten burgemeester Bart De Wever en districtsburgemeester van Deurne Tjerk Sekeris (beiden N-VA) het pleintje tot ‘Maria Rosseels plantsoen’.

Vorig jaar hadden beide afdelingen ook al het plantsoen aan het Xaveriusplein de naam Ignatiusplantsoen gegeven, naar de oprichter van de Jezuïetenorde Ignatius van Loyola. Daar was kritiek op gekomen, zowel van het districtsbestuur van Borgerhout als van het stadsarchief. Districtsburgemeester Marij Preneel had toen opgemerkt: “Mijn voorkeur zou zijn gegaan naar een vrouw die belangrijk is geweest voor Borgerhout: schrijfster Maria Rosseels bijvoorbeeld.”

Dus nam de N-VA het initiatief weerom in eigen handen en hing een naambordje ‘Maria Rosseels plantsoen’ op. Volgens eigen zeggen: “Ondertussen zijn we ettelijke jaren verder (nvdr. 11 maanden om juist te zijn) en is er in Borgerhout nog altijd geen Maria Rosseels plantsoen of -straat. Over dadendrang gesproken. Dat er tot op vandaag geen Maria Rosseels plantsoen is in Borgerhout is het bewijs dat het Borgerhoutse districtscollege in het verleden niet te doen was om ‘meer vrouw op straat’. Zij zochten gewoon een reden om ruzie te maken met het stadscollege.”

Districtsburgemeester van Borgerhout Marij Preneel (Groen) wuift de kritiek weg: “We willen niet zomaar namen geven aan pleintjes en plantsoenen, maar willen dat doen in samenspraak met de buurt. En dat kost tijd. Neem nu het Vospleintje, daar loopt een traject om het te vernoemen naar één van de vele Joodse families die gedeporteerd werden tijdens WOII.” De districtsburgemeester voegt er nog fijntjes aan toe: “Overigens, het plantsoen voor de Zwitserse Apotheek hebben de N-VA-leden te danken aan het Borgerhoutse districtsbestuur. Want nog niet zo lang geleden verzette NVA zich hevig tegen het afsluiten van de Te Boelaarlei voor doorgaand autoverkeer.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)