Select Page

Rosa, een klimaatactiviste die een klimaatslachtoffer werd

Rosa, een klimaatactiviste die een klimaatslachtoffer werd

Trappen voor het klimaat. Tweede dag: Maldegem – Gent

Voor dag en dauw zaten de grootouders voor het klimaat (GvhK) op hun fiets. Er wachtte dan ook een druk programma op hen.

De fietsers reden naar Eeklo en brachten een bezoek aan het Koninklijk Atheneum De Tandem. Leerlingen en grootouders hielden een ‘speeddate’. Ze kregen een aantal vragen voorgelegd en moesten hierover met elkaar in discussie gaan. Een vraag was ‘Kernuitstap of niet’. Dat bleek een moeilijke kwestie waarbij de gesprekken laveerden tussen een gevaarlijke techniek en dreigende tekorten aan energie. Een andere vraag was ‘globalisering of protectie’. De leerlingen neigden eerst naar globalisering waarbij ze vooral dachten aan aankoop via Amazon en Bol.com. De grootouders wezen dan weer op lokale handel zoals korte keten voor landbouwproducten. Er stond nog een tweede school op het programma, het College ten Doorn waar de leerlingen de grootouders bevroegen over hun engagement. Uit de gesprekken bleek weerom dat ook jongeren zich zorgen maken over de klimaatsveranderingen.

Meer klimaatambitie

Langs het Schipdonkkanaal en het kanaal Gent-Brugge reden de actievoerders dan naar de Arteveldestad. Daar organiseerde de lokale GvhK-afdeling op de Kouter ‘De Aftrap’ als een appèl voor meer klimaatambitie en een oproep voor de Klimaatmars van volgende zondag. Het werd een feest met toespraken en veel muziek van Sioen en Missy Sippy All Star Band. Burgemeester Mathias De Clercq (O-VLD) en schepen voor milieu en klimaat Tine Heyse (Groen) beten de spits af en praatten over het klimaatplan van de gemeente. Waarbij zij stelden dat het globale plan moest worden vertaald in concrete acties. “En dat is echt niet makkelijk.” bekende de burgemeester. Schepen Heyse voegde er nog aan toe dat zij wil inzetten op energiearmoede. Zowel de stijgende energiekosten als een risico op armoede als de moeilijkheden van de armen om die kosten te betalen. GvhK-coördinator Koen Platevoet schetste de geschiedenis van GvhK en gaf de drie krachtlijnen weer: communiceren, motiveren, activeren. Hij besloot: “Volgende maand gaan we met kritische ogen kijken naar de klimaatconferentie in Sharm-El-Sheikh.”

Een podium vol ambassadeurs

Gent telt ook een aantal ambassadeurs van GvhK. Enkelen van hen namen het woord. Ere-burgemeester Frank Beke sprak een pardon uit: “We hebben in het naoorlogse België de welvaart uitgebouwd, niet vermoedend dat we tevens de aarde aan het belasten waren. Of toch, we hadden in 1972 (nvdr. met het rapport van de Club van Rome: Grenzen aan de groei) de noodklok moeten horen luiden, maar we hebben ze genegeerd. Vandaar onze inzet voor GvhK nu.” Jean Paul Van Bendegem zag dan weer een kans dat leerlingen en grootouders, of ook nog de jonge en oude pubers, samen de volwassenen in de tang konden nemen. En psycholoog Paul Verhaeghe hamerde erop dat het klimaatprobleem ook een ideologisch probleem is; onder andere door de sociale ongelijkheid.

Slachtoffer van de hevige regenval

Een beklijvende tussenkomst kwam van Benjamin Van Bunderen-Robberechts. Hij hield een kartonnen bordje vast met daarop ‘Climate Justice voor Rosa’. De jongeman vertelde: “Rosa, een 15 jarig meisje was een klimaatactiviste. We waren in 2021 samen op een kamp van United World Colleges in Marcourt aan de Ourthe. Op 14 juli brak plots de noodlottige ‘flash flood’ uit. De rivier steeg ongelooflijk snel en wij probeerden te ontkomen. Rosa werd echter gegrepen door het kolkende water. Ik heb haar nog vast kunnen pakken maar met een nieuwe golf glipte zij uit mijn hand.” Rosa is enkele dagen later teruggevonden. Samen met 40 anderen was zij een Belgisch klimaatslachtoffer geworden.

De afstand Gent-Antwerpen legden de grootouders af met de trein. Hun fietsen werden op een trailer geladen die door creatieve duizendpoot Dirk De Beule was vertimmerd tot een fietsaanhangwagen. En dat vertimmeren mag je hier wel letterlijk.

Foto boven: zicht op de Kouter in Gent

Foto onder: Jan Hautekiet in gesprek met Benjamin Van Bunderen-Robberechts

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
11°
Mostly Cloudy
08:0118:55 CEST
Feels like: 8°C
Wind: 21km/h W
Humidity: 73%
Pressure: 1009.14mbar
UV index: 0

(advertenties)