Select Page

’t Speelscholeke is al 40 jaar een andere school

’t Speelscholeke is al 40 jaar een andere school

’t Speelscholeke in Deurne-Centrum is bij uitstek de school met de meest aantrekkelijke naam. En de school viert nu haar 40ste verjaardag.

Veertig jaar geleden richtten een aantal ouders uit ontevredenheid met het toenmalige onderwijs, een eigen kleuter- en basisschooltje op: ‘t Speelscholeke. Zij wilden dat hun kinderen op een andere manier feiten en vaardigheden zouden leren. Kort samengevat worden de leerlingen met gerichte vragen gestimuleerd om hun eigen kennis op te bouwen. Zij worden uitgedaagd om te denken op een ‘hoog niveau’. De kinderen worden ook aangemoedigd om meningen uit te wisselen, elkaar te bevragen en samen te werken. Ze leren dus eveneens van elkaar. Daarbij mengt ’t Speelscholeke geregeld de kinderen van verschillende leeftijden. Want samenspraak en samenwerking tussen kinderen is voor de intellectuele, emotionele en cognitieve ontwikkeling belangrijk.

Tijdens het leerproces vertrekken leerlingen vanuit zichzelf en kunnen ze experimenteren, zoeken en praten met anderen. Zo leren ze eveneens samen te werken. De school creëert bewegingskansen om spelend en creatief bezig te zijn. Er is ruimte om de zintuiglijke gevoeligheid te stimuleren door te dansen, bewegen, schilderen, spelen, …. Kinderen moeten zich goed voelen in hun vel. Tenslotte wordt ook de band met een ruimer geheel gelegd. De school helpt de leerlingen hun ervaringen te ordenen in de geschiedenis en de wereldrealiteit. Zodat ze hun plaats in het leven vinden.

Een film over de school

Om de 40ste verjaardag te vieren besloot de school een film te maken. Een filmmaker was snel gevonden want een van de oud-leerlingen is documentairemaker Lauranne Van den Heede, bekend van documentaires als ‘Een redelijk leven’ (2019) en ‘Radio Felix’ (2020). De vrouw volgde een jaar lang het leven zoals het is op de school. Met de bedoeling te laten zien wat ’t Speelscholeke’ zo anders maakt. Ondertussen zijn alle beelden ingeblikt en rest enkel nog de montage. Om de film af te werken is er nog wat geld nodig. Enkele (oud) ouders hebben hun schouder onder het project gezet. Onder hen Sander Buys.

Buys vertelt enthousiast wat het plan is: “We gaan een samenwerking aan met Growfunding, het crowdfunding platform dat initiatieven ondersteunt die bijdragen aan een sterke en duurzame samenleving. We moeten voor de verdere afwerking van de film 8500 euro verzamelen. In ruil hebben we enkele leuke rewards bedacht zoals tickets voor de première die hopelijk in de lente van 2023 kan doorgaan in Cinema RIX.”

Meer informatie over de crowfunding vind je op www.growfunding.be/speelscholeke  en info over ’t Speelscholeke op www.speelscholeke.be

Foto boven: het filmen in de school

Foto onder: twee trekkers van de crowfunding met de schoolcoördinator (vlnr) Sam Verhaert, coördinator Bart Haest en Sander Buijs

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Mostly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 8km/h WSW
Humidity: 96%
Pressure: 1005.42mbar
UV index: 0

(advertenties)