Select Page

Luchthaven Deurne vraagt de hernieuwing van haar omgevingsvergunning aan

Luchthaven Deurne vraagt de hernieuwing van haar omgevingsvergunning aan

De luchthavenexploitatiemaatschappij (LEM) Antwerpen heeft gisteren de hernieuwing van haar vergunning aangevraagd. De huidige milieuvergunning zal volgend jaar aflopen. Om de luchthaven hierna te kunnen blijven uitbaten, is LEM Antwerpen, die sedert 2014 instaat voor de exploitatie van de luchthaven, gehouden om een hernieuwing aan te vragen.

De hernieuwingsaanvraag gaat uit van de grenzen van de huidige milieuvergunning. Gelijktijdig worden ook alle stedenbouwkundige situaties op het terrein in kaart gebracht. Een gespecialiseerd studiebureau heeft een project-milieueffectenrapport (project-MER) opgesteld. Het MER onderzoekt enkele scenario’s, die gebaseerd zijn op de visienota die in december 2022 werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er werd ook een geluidsstudie uitgevoerd, die bevestigt dat de luchthaven zal blijven opereren binnen de huidige geluidsruimte die werd vastgelegd in 2004. De toekomstige exploitatie zou dus geen toename van hinder naar de omwonenden tot gevolg hebben.

De hernieuwingsaanvraag kadert ook in de doelstelling van de luchthaven om verder te verduurzamen. Zo zal sterk worden ingezet op ‘low carbon fuel’ waardoor de uitstoot van de vliegtuigen zal afnemen. Ook zullen stillere en zuinigere toestellen worden gebruikt om lijnvluchten uit te voeren. Daarnaast wordt eveneens de evolutie naar elektrisch vliegen bewerkstelligd. De aanvraag werd ingediend bij de Vlaamse Minister van Omgeving.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)