Select Page

80 jaar geleden werden twee zussen en hun echtgenoten vermoord

80 jaar geleden werden twee zussen en hun echtgenoten vermoord

Twee zussen en hun echtgenoten werden 80 jaar geleden vermoord. Maandag 12 september worden ze herdacht.

In 1942 woonden Chaim Szafran en Hélène Rutzki in de Cruyslei 22 en Jacob Saks en Dora Rutzki op de Gitschotellei in de Gitschotellei 305. De twee echtparen werden echter door de Duitse bezetter opgepakt en gedeporteerd naar het vernietigingskamp in Auschwitz waar ze werden vermoord. Jacob en Dora Saks-Rutzkihadden drie kinderen, Judith, Maurice en Sara, die de oorlog overleefden omdat hun ouders hen lieten onderduiken.

Het project Littekens van de Theatergarage zal samen met de organisatie AMS (Association pour la Mémoire de la Shoah) voor de twee huizen struikelstenen plaatsen ter nagedachtenis van deze vier mensen. Judith, de dochter van Jacob en Dora zal hierbij aanwezig zijn. Zij zal vergezeld zijn van familieleden. De steenlegging heeft plaats op maandag 12 september om 15 u in de Cruyslei en om 16 u in de Gitschotellei.

Struikelstenen in het straatbeeld herdenken slachtoffers van het nazisme tijdens WOII om niet te vergeten wat er toen gebeurde. Gisteren kan morgen zijn. Deze struikelstenen worden ingemetseld in de stoep voor de vroegere woonplaatsen van mensen die door de nazi bezetter werden opgepakt, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Het is een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In gans Europa liggen er nu al meer dan 90.000 struikelstenen. In Antwerpen 108.µ

Foto boven: Wim Kenis, coördinator struikelstenen Antwerpen, bereidt de plaatsing van de struikelstenen voor.

Foto onder: Voorbereidend gesprek met de nabestaanden.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Sunny
05:4021:38 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h E
Humidity: 75%
Pressure: 1016.26mbar
UV index: 0

(advertenties)