Select Page

‘Verborger schoon’ toont een buurt met andere ogen

‘Verborger schoon’ toont een buurt met andere ogen

Zondag 11 september is het Open Monumentendag. Een opvallende activiteit is de wandeling ‘Verborger Schoon’. Een wandeling die start in Borgerhout extra-muros en loopt tot de Arenawijk in Deurne.

Als Lize Van Dyck in de straten rondwandelt, kijkt ze steeds met een open blik rondom. En dan merkt ze details in het straatbeeld die haar nieuwsgierigheid prikkelen: een herdenkingsplaat, een opvallend ornament aan een gebouw, een huis met een bijzondere gevel,…  De jonge vrouw ging op zoek naar de verhalen van haar buurt en heeft een audio-wandeling ‘Verborger Schoon’ uitgestippeld die je op eigen tempo en wanneer je het wil kan afleggen. De wandeling toont de buurt zoals je ze nog nooit zag.

Lize Van Dyck vertelt hoe het initiatief is ontstaan: “Verborger Schoon is ontstaan uit iets kleins, namelijk keramieken deurgrepen die in Borgerhout extra-muros en Deurne-Zuid nog talrijk aanwezig zijn.” Het bleef niet bij de deurgrepen. Van Dyck: “De verborgen parels van deze wijk bestaan uit kunst en architectuur, maar even goed uit menselijke verhalen.” Verschillende buurtbewoners praten de wandeling aan elkaar. Grappige anekdotes, wijkweetjes of ontroerende taferelen….

Op 11 september wordt om 14 u de wandeling afgetrapt in de Theatergarage, met een woordje uitleg van Lize Van Dyck zelf en van districtscultuurschepen Aïssatou Cissé (Vooruit) en een vleugje muziek door Heli Jakobson. Via www.verborgerschoon.be heb je vanaf 11 september toegang tot de gratis audio-wandeling en kan je de wandelkaart downloaden. Je hebt een smartphone en eventueel een hoofdtelefoon of ‘oortjes’ nodig. De organisator heeft hoofdtelefoons en enkele mp3 spelers ter beschikking.

Volg het project ook op Facebook en Instagram via ‘Verborger Schoon’.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)