Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – R.I.P. Stedelijke Cultuurraad

“Dames en Heren: Cultuur!” – R.I.P. Stedelijke Cultuurraad

Wees gerust, het gaat over de stedelijke adviesraad cultuur. De cultuurraad van Deurne blijft nog gewoon verder werken. Maar over de districten heen was er ook nog een stedelijke adviesraad. Om advies te geven aan het beleid voor zaken die over de districten heen speelden. Sinds 2012 werd dat een ‘werkkader adviesraden’ met een afvaardiging uit de 9 districten. Dat werkkader werd in december 2021 door de gemeenteraad opgeheven.

De eerlijkheid biedt me wel om te zeggen dat het werkkader niet de beste werkwijze was voor de stedelijke cultuurraad. 9 districten met elk hun eigen behoeften en visie. En het water tussen adviesraad enerzijds en beleid en administratie anderzijds werd alsmaar dieper. Het werd tijd om de werking te hervormen of er gewoon mee op te houden.

Gelukkig is er nog altijd ruimte voor advies en inspraak. De Antwerpse gemeenteraad valt hierbij terug op twee bestaande werkingen. Voor de professionele kunstensector is dat het Antwerps Kunstenoverleg en voor de niet-professionele kunstensector is dat Fameus. Beide werkingen zijn al langer bezig en hebben de nodige ervaring met kunst en cultuur in Antwerpen. We kunnen dit dus alleen maar toejuichen, in de hoop (al komt dat wel goed) dat de districten zeker niet vergeten worden.

Advies en inspraak is zeer belangrijk. Welke visie een beleid ook voert, welke investeringen er ook worden gedaan, het is best om dat samen met de sector te doen. Om rekening te houden met hun expertise en behoeften. Zodat cultuurbeleid nog meer gericht en efficiënt kan lopen. Met een vlotte samenwerking geraak je al veel verder.

In Deurne is er met de cultuurraad ook nog altijd ruimte voor advies en inspraak. En zetten we ook in op ontmoeting, wat voorbije jaren helaas moeilijk ging. Zodat mensen en verenigingen zich kenbaar kunnen maken en anderen beter ontdekken welk talent er in Deurne is. Problemen en ideeën geven we graag door aan het districtsbestuur. En via Instagram en Facebook zetten we nog steeds elke maandag cultuur uit Deurne in de kijker. Voorbije maand waren dat dansgroep Easy Moving, het Natuurhistorisch Museum Boekenberg, de Gazet van Deurne en de cultuurprijs van Deurne (met een beeldje van oud-laureaat Jan Prinsen) en cultuurprijswinnaar Kris Strybos. De andere winnaars (Zaza, Sara Pieters en Ludo Lens) worden komende weken verder extra voorgesteld.

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
11°
Rain
06:4720:37 CEST
Feels like: 9°C
Wind: 13km/h W
Humidity: 70%
Pressure: 1018.63mbar
UV index: 0

(advertenties)