Select Page

Groenten maken plaats voor huizen

Groenten maken plaats voor huizen

Gisteren kuisten de tuinders van samentuin Silsburg voorgoed hun schoppen af. Groenten moeten plaats ruimen voor woningen.

De samentuin Silburg verdwijnt. De plek zal worden ingenomen door de nieuwe woonwijk Silsburg Zuid. Een hondertal mensen namen afscheid van hun geliefde groenoase met een feestje. Initiatiefneemster Greet Heylen blikt terug op de voorbije jaren: “Negen jaar geleden zijn we hier begonnen groenten en kleinfruit te telen. We hebben een vaste kern van een twintigtal mensen maar in al die jaren kwam er een veelvoud aan mensen meedoen. Deze samentuin was dan ook een ontmoetingsplek voor de buurt.“ De samentuin ligt in het gebied Silsburg Zuid en dat wordt weldra aangepakt door projectontwikkelaars die huizen zullen bouwen. En daar wringt het schoentje.

De stad Antwerpen zou een masterplan voor het gebied opstellen. Maar de stad kreeg niet alle betrokken grondeigenaars rond de tafel, dus exit masterplan en buurtparticipatie. En dat betreurt Greet Heylen: “Dit gebied zou een pareltje van ruimtelijke ordening kunnen zijn om tot een wijk te komen die duurzaam, klimaatrobuust en leefbaar is. Waar de bestaande waardevolle begroeiing die er al is behouden blijft. Waar plaats is voor een speeltuin en een samentuin.” Projectontwikkelaar Elleman heeft zelf een plan voor de hele buurt gemaakt maar dat is niet bindend. Bovendien vrezen de samentuinders dat het resultaat een tweede Eksterlaar wordt, met een rij boompjes als groenzone. Heylen besluit: “Ik hoop dat er nog een gesprek komt met schepen van ruimtelijke ordening Annick de Ridder (N-VA).”

Foto boven: Tuinfeest van de samentuin Silsburg

Foto onder: Er was ook een workshop fruit fermenteren

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)