Select Page

Hobbyboeren worden even timmerlieden

Hobbyboeren worden even timmerlieden

De hobbyboeren in samentuin Drakenhof hebben het voorbije weekeinde hard gezaagd in plaats van gezaaid.

In het volkstuinencomplex Drakenhof in Deurne Zuid, tegen Borsbeek aan, is er ook een samentuin.  Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Ze gaan zorgzaam om met bodem, water, oogst en natuur. In een samentuin komen er geen kunstmest en pesticiden aan te pas, wat goed is voor het natuurlijke evenwicht. De samentuinders maken hun tuingrond vruchtbaar door hem te voeden met compost of groenbemesters en door hem alleen oppervlakkig te bewerken. Maar het voorbije weekeinde leek de tuin even op een openluchttimmeratelier. De deelnemers maakten nieuwe groentenbakken.

Chris Bekaert, die de werkzaamheden in de tuin coördineert, geeft graag wat uitleg: “Wij hebben een aantal bakken waarin we groenten telen. Het voordeel daarvan is dat we niet altijd gebogen hoeven te staan. De bakken die we hadden, waren gerecupereerd van bouwmateriaal. Maar ze waren ondertussen zo rot als snot. We hebben dankzij de stad Antwerpen een financieel steuntje gekregen en hebben nieuwe bakken kunnen maken. Daarvoor hebben we deze keer kastanjehout gebruikt.” Bij het timmeren kregen de tuinders begeleiding van Dirk van ‘Hou’t hart’.

Rest er ons nog een vraag: Waarom samentuinen? Chris Bekaert moet niet lang nadenken: “Het is een sociaal gebeuren. Het samenzijn is even belangrijk als het tuinieren. En het resultaat zijn gezonde producten.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)