Select Page

Schilderij uit het atelier van Rubens ontdekt in Deurne

Schilderij uit het atelier van Rubens ontdekt in Deurne

Een vergeten schilderij blijkt plots te worden toegeschreven aan het atelier van de grootste Antwerpse schilder aller tijden.

De studente kunstgeschiedenis van de Universiteit Antwerpen Dominique Pêcheur maakte in het kader van haar masterproef een studie van de kunstwerken in de Sint Fredeganduskerk in Deurne. Deze kerk heeft in de loop der tijden een mooie verzameling van religieuze kunst aangelegd. Haar aandacht werd getrokken door een schilderijtje dat wat verloren hing in de sacristie. Volgens de inventarisatie was het een 19de eeuwse kopie van de ‘Wonderbare visvangst’ van Pieter Paul Rubens. Maar veel info was er niet over terug te vinden. De studente raakte in de ban van het schilderijtje en haalde er Herman Requin bij, een professor die gespecialiseerd is in het werk van Rubens. Ook professor Requin geraakte geïntrigeerd door het werk. Requin: “Er waren een aantal details die ons deden vermoeden dat het niet zomaar om een 19de eeuwse kopie ging. Het pigment van de verf deed ons twijfelen. We hebben dan aan de kerkfabriek gevraagd of we het werk mee mochten nemen voor verder onderzoek.”

Geschilderd in het atelier van Rubens

Dit onderzoek bracht een grote verrassing aan het licht. Zowel het linnen waarop werd geschilderd als de gebruikte verven wezen erop dat het werk uit het atelier van Rubens zelf komt. Professor Requin verduidelijkt: “Het werk is duidelijk  verbonden aan het atelier van Pieter Paul Rubens. We vermoeden dat het niet door de grootmeester zelf is geschilderd, maar dat het mogelijk een oefening is geweest van een van zijn leerlingen. Het schilderij is niet ondertekend. Maar de samenstelling van de verf en ook het gebruikte canvas is identiek aan andere werken. Het gebeurde al wel eens meer dat een belangrijk schilder die met leerlingen werkte als ultieme test een van zijn schilderijen liet namaken. Blijkbaar verdween dit werk tussen de plooien van de geschiedenis.” Rubens had in zijn atelier een rits aan leerlingen en medewerkers. Enkele bekende namen zijn:  Jacob Jordaens, Antoon van Dyck, Frans Snyders, Jan Brueghel de jongere, David Teniers, Adriaen Brouwer, Erasmus Quellinus enz…. Een aantal van hen werden zelf gevierde kunstenaars en leven verder in de straatnamen van Antwerpen.

Schilderij is eenmalig te bezichtigen

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) is bevoegd voor erfgoed. Hij is laaiend enthousiast met de vondst. Al betreurt hij dat het werk niet meer in Deurne kan blijven. Sekeris: “Doordat het werk nu aan het atelier van Rubens wordt toegeschreven, stijgt het natuurlijk enorm in waarde. Waardoor het niet meer in de kerk kan blijven hangen. Het schilderij wordt door de kerkfabriek in permanente bruikleen gegeven aan het Rubenshuis, in de hoop dat daar een plekje kan worden vrijgemaakt. Maar de inwoners van Deurne krijgen nog even de kans om de Wonderbare visvangst te komen bekijken. Vandaag zal het werk van 10 tot 16 u worden tentoongesteld in de zijvleugel van het districtshuis. Morgen verdwijnt het richting Rubenshuis.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Daniel De leeuw

    En? Washet druk bij het districtshuis tussen 10 en16:00 op 1 ARIL? ☺️

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)