Select Page

Vragen bij het beheer van het Boekenbergpark

Vragen bij het beheer van het Boekenbergpark

Lezer A.V. maakt regelmatig een wandelingetje in het Boekenbergpark. Hij merkt op hoe vaak vuilnis blijft liggen en hij vraagt zichzelf af hoe het park wordt beheerd. Hij kroop in zijn pen en stuurde zijn bedenkingen en vragen door naar Gazet van Deurne. Omdat zijn vragen ter zake doen, nemen wij de hele brief over.

Het is woensdagavond en minstens sinds het weekend puilen alle vuilnisbakken in het Boekenbergpark volledig uit, en je ziet ook elders in het park het zwerfvuil dag op dag toenemen. Dat is triest voor alle parkbezoekers (en hondenbaasjes!) die hun afval correct willen deponeren. En nog triester voor alle vrijwilligers die het park mee proper houden, zowel zij die dat systematisch doen met rode zak en grijper, als zij die tijdens hun wandeling spontaan wel eens iets oppikken om in een (nu uitpuilende) park-vuilnisbak te droppen.

Wat erger is: het is zeker niet de eerste keer dat dit gebeurt, of dat andere problemen in het park onopgemerkt blijven. Bvb. rond de gietijzerenbrug in 2020 https://www.gazetvandeurne.be/2020/11/25/gevaar-dreigt-voor-gietijzeren-brug-in-boekenbergpark/ en opnieuw in 2021 https://www.gazetvandeurne.be/2021/08/10/onveilige-situatie-voor-gietijzeren-brug/

Dat roept een paar meer algemene vragen op over het beheer van het Boekenbergpark (maar wellicht ook over andere parken van de stad):

 1. Is er binnen stad of district één persoon die als functie-omschrijving “parkbeheerder” of “domeinwachter” Boekenbergpark heeft? (evt. in combinatie met andere parken) Of zit die taak versnipperd over meerdere ambtenaren, zodat niemand echt verantwoordelijk is?
 2. Hoe komt het dat telkens opnieuw die problemen (vuilnisbakken, brug, …) zich voordoen en door stad of district niet worden opgemerkt? Je kan gezien de omvang van het Boekenbergpark wellicht geen permanente domeinwacht voorzien (zoals in het Rivierenhof). Maar is er dan werkelijk niemand van de stad die elke dag (of om de dag) eens een rondje komt maken?
 3. Over het Rivierenhof gesproken: 1 minuut zoeken en je vindt een telefoonnummer, een e-mailadres en een permanentie-adres: “Voor info kun je tijdens de openingsuren van het park [6u30 – 22u30] terecht bij de wachtersbalie.” Voor het Boekenbergpark (en voor zover ik kan zien, voor geen enkel Antwerps park): 0 op 3. Ik veronderstel dat je in theorie naar de algemene infolijn van de stad (03 22 11 333) zou kunnen bellen. Enkel op werkdagen van 9 tot 17 uur, terwijl de parken uiteraard vooral bezocht worden buiten die uren. Is het voor een stad zo groot als Antwerpen nu echt onmogelijk om één park-telefoon permanentie te voorzien? Of dit bvb. samen met het Rivierenhof te organiseren? Eén mailadres per park? Een spreekuur in het park elke week/maand met de parkverantwoordelijke?

Ter illustratie enkele vragen die – bij gebrek aan aanspreekpunt – onbeantwoord zijn gebleven de afgelopen maanden:

 1. Vind de stad het voeren van eenden en ganzen nu een probleem of niet? Misschien wel, gezien dat ene rode bordje aan de oever-rand in de buurt van het stenen bruggetje. Of toch niet echt, gezien het ontbreken van bordjes op de vaker gebruikte voederplaatsen, of van eender welke andere sensibiliserings- of handhavings-acties.
 2. Op dit eigenste moment hangen er op meerdere bomen flyers, die in de schors geniet zijn. Is dat schadelijk voor die bomen, of kunnen een paar nietjes in dikke schors eigenlijk geen kwaad?
 3. Ik heb al verschillende malen opgemerkt dat er in het park mensen zakken vullen met planten die daar geoogst en/of uitgegraven worden. Naar alle waarschijnlijkheid om culinaire redenen, al kreeg ik één keer het antwoord dat het “voor school” was !? Vind de stad dat een ernstige zaak of wordt het gedoogd zolang het in beperkte mate gebeurt, en geen beschermde soorten worden beschadigd?
 4. Minstens 1x opgemerkt: mensen die – in het weekend – met touwen aan het klimmen waren aan de rotsen van het grottencomplex. Onverantwoordelijke avonturiers of dappere vrijwilligers die met medeweten van de stad een inspectieronde deden?

Nog niet meegemaakt, maar ik heb het mij wel al afgevraagd:

 1. Wat moet er gebeuren als er een dier gekwetst en/of gekneld lijkt te zijn? Niet in tussenkomen (logica van een natuurgebied), of juist wel (logica van een dierenpark)? Moet je dat zelf proberen, of een bevoegd iemand vinden?

Elk van deze punten had ik kunnen afsluiten met “ik weet het zelf echt niet”. Punten 1-3 zijn duidelijk in strijd met de letter van het park-reglement, maar als de stad het gedoogt… Als gewone burger heb je de kennis noch de bevoegdheid om daar veel mee te doen. De politie dan maar bellen? Dit zijn veelal geen zaken die de inzet van een politiepatrouille rechtvaardigen. En van die mensen kan je ook niet verwachten dat ze specifieke park-kennis hebben. Net daarom bestaat er zoiets als een bos/domein/parkwachter, die natuur-, politionele en didactische expertise kunnen combineren.

Ik weet dat er verschillende visies bestaan op wat de functie van een park behoort te zijn. Louter persoonlijk heb ik er geen probleem mee dat de grote natuur- en erfgoedwaarde van het Boekenbergpark wordt gecombineerd met een ruime waaier aan recreatiemogelijkheden, al is dat soms een delicaat evenwicht. Dit veronderstelt dan wel dat het park door de stad niet aan z’n lot wordt overgelaten. Ik twijfel er niet aan dat vele omwonenden van het park daar een steentje aan willen bijdragen. Stad Antwerpen en/of District Deurne: als jullie alvast een aanspreekpunt voorzien, kunnen we samen voor ons mooie park zorgen.

A.V.

(Foto: archief)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

 1. A.V.

  Ter verduidelijking: met het bovenstaande wil ik geen afbreuk doen aan het goede werk dat stadsmedewerkers doen qua groenonderhoud, zwerfvuil verwijderen, enz. Het valt me echter op er periodes zijn waarin er heel intensief in het park wordt gewerkt, en periodes waarin het park eerder aan zijn lot lijkt te worden overgelaten. En als parkbezoeker en/of omwonende heb je geen kanaal om zaken te melden, suggesties te doen of vragen te stellen. Vandaar mijn oproep hierboven.

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)