Select Page

Vader schrijft brief over rel op Pukkelpop

Vader schrijft brief over rel op Pukkelpop

De rel op het festival Pukkelpop beheerste het nieuws van het voorbije weekeinde. Enkele jongeren die zich inzetten voor het milieu werden belaagd door een groepje jongens. Een van de geviseerde meisjes komt uit Deurne. Haar vader, Robert Kaerts, schreef volgende brief naar de krant De Standaard. Hij werd gepubliceerd als ‘Brief van de dag’. Omdat de brief tot nadenken stemt, nemen wij hem hier over.

Geachte heer De Roover,

Ik verneem dat u publieke verontschuldigingen vraagt van de organisator van Pukkelpop voor het verwijderen van een vlag die volgens u voor duizenden mensen symbool staat voor hun Vlaanderen.

Heel even dacht ik dat u publieke verontschuldigingen zou vragen van de groep bezopen, uw geliefde vlag dragende jongens, omdat ze een ganse nacht een groep tienermeisjes hebben belaagd, een tent hebben vernield en tenten hebben geopend om Anuna De Wever te vinden. Omdat ze met flessen vol urine naar de meisjes hebben gegooid. Omdat ze scandeerden: ‘Dood aan Anuna’, ‘Dood aan al de joden’.

Heel even dacht ik dus dat u verontschuldigingen van hen zou vragen omdat ze uw geliefde vlag hebben besmeurd met een raid die doet denken aan de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. Het is net dit argument dat u aanhaalt op de radio om uw verontwaardiging te uiten: u voelt zich onterecht weggezet in dit foute historisch verleden omdat men volgens u de verkeerde connotatie geeft aan de bewuste versie van de leeuwenvlag.

Hoe het komt dat ik deze feiten zo onverkort kan weergeven? Omdat ­onze dochter van zeventien een van de slachtoffers was van deze raid. Omdat ik haar nu moet uitleggen met welk ­gedachtegoed ze in Vlaanderen moet leren leven en met welke symbolen van dit Vlaanderen ze voorzichtig moet zijn. Omdat ik haar moet uitleggen dat het gevaarlijk wordt kritisch na te denken over milieu, de wereld waarin ze leeft, haar toekomst.

Dat is beangstigend. Het lijkt me dan ook gepast dat u publiekelijk ­afstand neemt van wie uw gedachtegoed bewust besmeurt. Misschien is het ook goed om vanuit uw functie even aan Anuna De Wever een publiek woord van steun en bezorgdheid te richten. Het is maar een suggestie.

Met vriendelijke groeten,

Robert Kaerts, Deurne

Foto: Anuna De Wever en Greta Thunberg in Antwerpen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Rik

    Beste meneer Kaerts , als Anuna belaagd en bedreigd werd , waarom liep ze dan vrijdag morgen al lachend met haar vriendinnetje over de Kempische steenweg ? Waren ze misschien aan het bespreken hoe ze weer in de publiciteit konden komen ? Ik zou toch anders reageren hoor !

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)