Select Page

Antwerp Park Run leidde doorheen beschermd landschap

Antwerp Park Run leidde doorheen beschermd landschap

Gisteren had de ‘Antwerp Park run’ plaats. Een loop van 5, 10 of 20 km doorheen de groene rand in het oosten van Antwerpen.

Niks dan lachende gezichten gisteren in Park Groot Schijn waar start en aankomst van de Antwerp Park run waren. Het parcours leidde langs het Rivierenhof, het Domein Ertbrugge, de Bremweide en zelfs het Bosuilstadion. 2500 deelnemers daagden op om de eerste editie van deze stadsloop uit te proberen. Voor vele lopers was de groene long aan de zijkant van Antwerpen een ontdekking. Opgemerkte deelneemster was minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (C&DV). Maar hier en daar was er wenkbrauwengefrons.

Districtsschepen Philip Van Acker, die in persoonlijke naam sprak, was bezorgd dat al die lopers doorheen het domein Ertbrugge liepen. Philip Van Acker: “ Een park heeft een recreatieve functie maar hier gaat het om een beschermd landschap met zeldzame en kwetsbare natuur. Het gebied is geschikt voor wandelaars, niet voor mega-events met 2500 lopers. Het geeft me dan ook een wrang gevoel dat wat als een fijne groene natuurloop wordt voorgesteld tegelijk een hoog risico met zich meebrengt dat deze kwetsbare natuur onherstelbaar beschadigd wordt. We organiseren toch ook geen motorcross op de Kalmthoutse Heide?”

Ook Werkgroep domein Ertbrugge reageerde: “We zullen de schade nagaan en desgevallend het bestuur van ANB op haar verantwoordelijkheid wijzen. Je kan niet in september 2021 een engagement aangaan voor de bescherming van Ertbrugge, en dan dergelijke activiteiten toelaten.”

Foto: (vlnr): stadsschepen voor sport Peter Wouters, voorzitter Antwerp Athletics Peter Fisher, districtsschepen voor sport Elke Brydenbach en animator van ‘Start to run’ Evy Gruyaert. (Foto: Elke Brydenbach)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)