Select Page

Tweemaal vijf koeltasjes te winnen

Tweemaal vijf koeltasjes te winnen

De buurderijen openen het nieuwe jaar met de verloting van gevulde koeltasjes. Een leuk hebbeding nu het klimaat opwarmt.

De buurderijen hebben de feestdagen goed doorstaan en maken zich op voor een nieuw jaar. Want boeren houden geen winterslaap, zelfs als de velden nu minder opbrengst hebben. In plaats van een nieuwjaarsbrief voor te lezen, verloten de buurderijen elk vijf gevulde koeltasjes onder de deelnemers van volgende buurderijbijeenkomst. We vroegen aan de buurderijverantwoordelijke (BV)  om nog even in telegramstijl te vertellen wat het belang van de buurderij is.

BV: “Op de buurderij koop je rechtstreeks van boer of producent: groenten, zuivel, vlees, brood, ambachtelijke producten,… Het geld dat je uitgeeft voor voeding gaat naar de schepper ervan. Geen tussenschakels dus die vaak met een groot aandeel van de verdienste van de boer gaan lopen. Op de buurderij staan geen winkels dus. Dat heet ‘Korte Keten’.”

GvD: En welk soort boer levert via de buurderij?

Wij nodigen kleine, familiale boeren uit, die het hele productieproces van begin tot einde zelf in handen hebben. En die werken volgens de strikte regels van het FAVV (federaal Agentschap voor Voedselveiligheid).Boeren die geen aanslag plegen op het leefmilieu. Bovendien zijn er op de buurderij geen boeren die uit de gevarenzone van de vervuilende PFOS fabriek in Zwijndrecht komen.”

GvD: En welke mensen komen er naar de buurderij.

BV: “Uiteenlopende mensen: jong, oud,… Mensen die belang hechten aan de kwaliteit van hun voeding. En ik merk ook dat een aantal jonge ouders het best makkelijk vindt om thuis op een verloren moment via de website te bestellen om dan tijdens de bijeenkomst van de boeren hun bestelling te komen oppikken. Snel en wel. En zo hebben ze wat meer ‘quality time’ voor zichzelf.”

GvD: Hoe werkt het?

BV: “Heel simpel. Je gaat naar de website van de buurderij  en je meld je aan. Je ziet dan alle boeren en producenten die in die week deelnemen. Je bestelt zoveel of zo weinig je zelf wenst. Er is geen minimale afname drempel. Je betaalt online en eenmaal in de week kom je jouw bestellingen afhalen. Voor buurderij Gitschotelhof is dat op donderdag late namiddag en voor buurderij Cinema Rix/Districtshuis is dat op woensdagavond. De boeren zijn zelf aanwezig, je kan hen honderduit vragen over hun producten.”

Praktisch:

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

 1. somers ludo

  Is t gemakkelijk je zelf interviewen?

  Reply
  • mm

   Eindelijk iemand die mij niet tegenspreekt. 🙂

   Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)