Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Wie van hier naast

“Dames en Heren: Cultuur!” – Wie van hier naast

Voor ik begin aan mijn column zet ik graag even de culturele namen uit Deurne nog even op een rijtje die ik in februari in de kijker heb gezet: beeldend kunstenaar François Van de Waeter, komisch talent en acteur Nic De Houwer, Kulttheater en woordkunstenares Esohe Weyden. Elke maandag op Instagram en Facebook onder het motto dat alle beetjes helpen.

District Deurne deed onlangs een oproep naar kunstenaars uit Deurne of met een link met Deurne. In september gaat de groepstentoonstelling ‘Deurne geef je vleugels’ door. Je kan er nog voor inschrijven tot 1 juli 2022. De deelname is niet alleen een manier om je werken aan het grote publiek te tonen, je maakt zo ook kans op een eigen tentoonstelling in 2023. Meer info vind je hier:

https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-deurne-1/nieuws/kunstenaars-gezocht-voor-tentoonstelling-deurne-geeft-je-vleugels

Wie met cultuur bezig is zal het vast wel weten dat het de voorbije jaren moeilijk of zelfs onmogelijk was om je kunst te laten zien aan het publiek. Of dat nu met muziek is, theater of beeldende kunsten. Zowel mensen of verenigingen die al langer bezig zijn, maar zeker ook beginnende talenten die nog niet eens de kans kregen om zich kenbaar te maken. Hopelijk kan dit mooie initiatief hen hierbij helpen.

Als ik zelf wat reclame hiervoor maakte, kreeg ik antwoord van een bevriend kunstenaar die in Borgerhout woont. Terwijl het initiatief toch vooral gericht is op mensen uit Deurne. Je hoopt toch vooral lokaal talent te ondersteunen, de concurrentie is al zo groot. Maar die kunstenaar woont letterlijk 2 huizen voorbij de grens Borgerhout/Deurne in een straat die door de twee districten loopt. Uiteraard kan er dan wel een mouw aan gepast worden en hij heeft bovendien een link met Deurne.

In Antwerpen is cultuur over het algemeen bevoegdheid van de districten. Maar voor sommige mensen zijn de culturele plekken net over de districtsgrens veel dichter. Denk maar aan het Sportpaleis dat in Merksem ligt of de Theatergarage in Borgerhout. Letterlijk op enkele stappen verwijderd van Deurne. Ik ben vanuit Deurne-Zuid veel sneller bij De Roma of Trix dan CC Deurne of Academie Deurne.

Het is een groot voordeel om cultuur lokaal op te volgen. Dichter bij de Deurnenaar en een beleid op maat. Je ziet dat bvb bibliotheek Arena of Cinema Rix een eigen gezicht hebben en dat is vooral omdat het op maat is en er rekening wordt gehouden met de buurt. Maar cultuur stopt niet aan de grens en net zoals wij willen dat mensen naar ons prachtige Deurne komen, moeten we ook Deurne naar buiten durven dragen. Eens naar cultuur kijken over de grenzen heen. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *