Select Page

Wat doe je met afgevallen bladeren

Wat doe je met afgevallen bladeren

De bladeren vallen volop van de bomen. Het Nieuwsblad vroeg aan tuinman Marc Verachtert wat te doen met al die bladeren. We luisteren even mee naar wat hij zegt.

“Een dik bladerdek op je gazon ruim je het best op. Anders komt er geen licht meer door tot je gras, waardoor het gaat afzwakken en vergelen. Ook je terras en/of tuinpad maak je best vrij, vanwege het gevaar op uitglijden. In de borders, tussen je planten, mag je de bladeren wel dik laten liggen. Ze zorgen voor extra compost, waardoor je grond gezonder wordt. De bladeren vormen eveneens een beschermingslaag voor je vorstgevoelige planten.”

“Bladeren die je opruimt kan je onder je haag vegen. Daar groeit makkelijk onkruid, maar ook onkruid heeft licht nodig om te groeien. De bladeren houden dat licht tegen, waardoor je het jaar erna minder onkruid zal moeten uittrekken”, zegt Verachtert. “Of gebruik ze voor je composthoop. Let er wel op dat je altijd in laagjes werkt. Wissel elke laag groenten- en/of fruitafval telkens af met een tiental centimeter aan bladeren. Anders kan er geen lucht – en dus ook geen beestjes – tussen en zal die hoop bladeren na twee jaar nog niet gecomposteerd zijn.”

Voor wie een grote en open tuin bezit, heeft de tuinman nog een goede raad: “Maak een ecohoekje. Leg ergens – maakt niet uit waar – een paar takken op elkaar en bedek dat met een dik pak bladeren. Dat vormt een ideaal nestje voor egels, kikkers, padden en salamanders. Zo draag je meteen bij tot meer natuurlijkheid in je tuin.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain
05:4221:35 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h WNW
Humidity: 93%
Pressure: 1006.43mbar
UV index: 0

(advertenties)