Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – En de prijs gaat naar….

“Dames en Heren: Cultuur!” – En de prijs gaat naar….

Een cultuurraad geeft vooral advies aan het beleid, dat is tenslotte nog altijd de belangrijkste taak van een adviesraad. Sommige cultuurraden organiseren zelf ook activiteiten, maar het lijkt me belangrijker dat de mensen en verenigingen die al mooie dingen doen in Deurne, ondersteund worden. En sinds 1997 geeft de cultuurraad een cultuurprijs aan mensen en verenigingen uit Deurne.

Die prijs is een erkenning voor hun culturele bijdragen aan Deurne. Omdat ze met hun talent en inzet ons district weer wat mooier hebben gemaakt. In de beginjaren was dat vooral voor mensen met een groot palmares die een indrukwekkende carrière achter zich hadden liggen. Omdat cultureel talent schittert op verschillende manieren, werd dat in de loop van de jaren uitgebreid naar drie verschillende prijzen. Een prijs voor jong talent dat we hiermee een duwtje in de rug willen geven, een prijs voor een blikvanger die een topjaar had of met een bepaald project extra opviel, en natuurlijk een derde prijs voor een mooie carrière aan mensen die al vele jaren zich zo hard inzetten om dingen te creëren.

“En aan wie geef je dan die prijs? Ik ken ook wel iemand die een prijs verdiend!” hoor ik jullie nu zeggen. Vroeger kwamen die kandidaten vooral van de ‘leden van de cultuurraad’. Je moest toen nog echt lid zijn van de cultuurraad en hadden we op die manier contact met cultuurmakers en verenigingen. Maar al verschillende jaren ondertussen moet je niet echt ‘lid’ zijn, want iedereen in Deurne kan terecht bij de cultuurraad. Daarom doen we ook een bredere oproep om kandidaten door te geven.  En met een brede gevarieerde jury komen er dan 3 mensen uit die de cultuurprijs effectief krijgen.

Wie op Facebook zit, kan bij onze pagina van de Cultuurraad een kijkje nemen wie er sinds 1997 de cultuurprijs al gewonnen heeft. Een heel mooie verzameling van toptalenten in zeer diverse disciplines. Er zit meer talent in Deurne dan je misschien wel denkt. En heb je zelf ook een naam, mag je die zeker doorgeven. Ook als je twijfelt of die de prijs al eens heeft ontvangen, of dat die persoon wel effectief in Deurne woont. Dat zoeken we dan wel verder uit. Dat kan je via deze link: https://eloket.antwerpen.be/nl/aanvraag/cultuurprijs-deurne

En ik ga ook graag verder met elke maandag iemand (persoon, vereniging, plek) uit cultureel Deurne in de kijker te zetten. Zo leer je elke week Deurne wat beter kennen. Doe je zelf ook aan cultuur, geef dat gerust door. Altijd leuk om te weten welk talent we hier in Deurne hebben. En ik geef in de column ook weer graag een overzicht van de namen die voorbije maand zijn langs geweest. In oktober waren dat EWT Theater, actrice en theatermaker Inge Paulussen, beelden kunstenaar Patty Helewaert en het volksmuseum van Deurne Volxmuseum.

Oh ja, noteer alvast 16 december in jullie agenda. Dan kan je kennismaken met de cultuurraad (en een leuk optreden) in de Carrousel. Ik hoop jullie daar zeker te zien. Van harte welkom!

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)