Select Page

Stappen voor het klimaat: daar is de gevreesde regen

Stappen voor het klimaat: daar is de gevreesde regen

De dag begon mooi en zonnig. Stilaan kwamen wolken aandrijven maar het bleef een lekker wandelweertje. De tocht leidde onder meer langs de streek waar vroeger olie werd gewonnen uit bitumenachtig schaliegesteente. Deze olie verving de tot dan gebruikte ‘walvisolie’ en diende om lampolie en zeep te maken en later ook petrol. De afval werd gebruikt als bedding van enkele autowegen. De wandelaars passeerden ook Linlithgow waar in de 16de eeuw de Schotse Queen Mary werd geboren. Toen zij de strijd aanging met haar rivale Queen Elisabeth I moest zij het onderspit delven. Ze eindigde op het schavot waar ze werd onthoofd.

In de loop van de voormiddag belde ook Dennis van den Buijs van radio 2 met ondergetekende. Hij stelde een kritische vraag: “Kan je voor de ecologische duurzaamheid niet beter thuis blijven?” Het antwoord is ondubbelzinnig neen. Niet alleen zijn we met de trein gekomen maar bovenal moeten er zo’n belangrijke beslissingen worden genomen dat beleidsmakers toch wel op de feiten moeten worden gewezen. En dat kan niet vanuit je luie zetel thuis.

’s Middags kwam ook de gevreesde Schotse regen uit de lucht gevallen. De witte hesjes van de grootouders maakten plaats voor allerlei bont gekleurde regenjassen en poncho’s. Het kon de pret niet drukken, toch niet helemaal. De klimaatwandelaars zijn zo overtuigd van hun opdracht dat regen, wind of modder hen niet kan deren.

Neem nu Dirk Van Esbroeck. Zijn dochter Freia woont in Deurne en zijn broer Jan is een van de twee bazen van het Sportpaleis. Dirk heeft er een loopbaan in de ontwikkelingssamenwerking op zitten: “Wij werkten vooral aan maatschappelijke ongelijkheid. Maar het werd alras duidelijk dat het klimaat zo bepalend is voor de levensomstandigheden van mensen in het Zuiden. In Azië komen de rurale gemeenschappen onder druk. En er liggen verscheidene grote metropolen aan de kust. Als het zeeniveau stijgt, gaan die onder lopen. Of kijk naar Afrika waar de boeren het slachtoffer worden van de wijzigende klimaatomstandigheden.” Toen Dirk op pensioen ging, heeft hij zich geëngageerd voor Grootouders voor het Klimaat. Dirk: “Ik heb vijf kinderen en een pleegdochter. En ik heb twaalf kleinkinderen. Dat was een goeie stimulans”.

Foto boven: het wandelpad naast het kanaal en een voorbijvarend bootje

Foto onder: de stappers in de Schotse regen

Foto helemaal onder: Dirk Van Esbroeck

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)