Select Page

Struikelstenen worden verspreid over Deurne

Struikelstenen worden verspreid over Deurne

Op zondag 26 september worden de eerste 20 van 50 struikelstenen geplaatst in Deurne. Struikelstenen of Stolpersteine, worden in de stoep geplaatst, voor de huizen van mensen die werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen van nazi-Duitsland.

‘Burgerinitiatief Struikelstenen Deurne’ heeft er naar eigen zeggen ‘uren onderzoekswerk, dossiers samenstellen, archieven bezoeken in het echt en digitaal, online en fysiek vergaderen met de werkgroep en het bestellen van de struikelstenen bij de ‘Gunther Demnig stichting’ opzitten. Op zondag 26 september om 9 u. starten medewerkers van het burgerinitiatief aan bib Te Couwelaer. In de voormiddag worden op drie plekken in Deurne Noord stenen gelegd. ‘s Middags is er pauze in het districtshuis met de gelegenheid om de tekeningententoonstelling van Georges Despaux te bekijken, In de namiddag worden dan op twee plaatsen in Deurne Zuid struikelstenen geplaatst.

Tentoonstelling

Van 23 september tot 10 oktober loopt in het districtshuis een tentoonstelling met schetsen van Georges Despaux. In 1944 tekende hij zijn medegevangenen in het kamp Buchenwald.

Open Huizen

In het weekend van 9 en 10 oktober zetten vijf huizen in Deurne hun deuren open. Bewoners en nabestaanden vertellen er over het lot van Joodse families en verzetsstrijders op de plaatsen waar ze woonden tijdens de oorlog. Persoonlijke verhalen in een kleine setting, om nooit te vergeten wat er zich achter de gevels van onze buurt heeft afgespeeld.

Info: http://antwerpen.be/openhuizen

Foto: De tot nu toe enige struikelsteen in Deurne, ter herinnering aan politieagent Jan De Ridder.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Mostly Cloudy
06:3320:48 CEST
Feels like: 2°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 75%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)