Select Page

Paviljoen verrijst op oude bunker

Paviljoen verrijst op oude bunker

In het Rivierenhof, nabij de kinderboerderij, verscheen een ietwat vreemde constructie. Het project kadert in de summerschool Re-Claiming ground, een organisatie van de opleiding architectuur van de Universiteit Antwerpen. Het moet een nieuw baken worden in het provinciale groendomein.

Het verhaal van het nieuw baken begint ruim 80 jaar geleden, in de Tweede Wereldoorlog. Eveline Sierens, teamverantwoordelijke publiekswerking, vertelt: “In deze hoek van het Rivierenhof had de Duitse bezetter loodsen opgetrokken.  De hangars maakten deel uit van de Erlafabrieken in Mortsel en er werden vliegtuigen hersteld. Na de oorlog verdwenen de hangars maar enkele oorlogsrelicten bleven behouden, waaronder de bunker naast de moestuin van de kinderboerderij.” Die bunker bleef lange tijd door het groen op en langs het bouwwerk onttrokken aan het zicht van de parkbezoekers. Tot de summerschool van het departement architectuur van de U.A. met het idee van ‘re-claiming ground’ kwam aandraven.

Latten hebben de wereld rondgereisd

Re-claiming ground beoogt de sociale toe-eigening van schijnbaar waardeloze ruimte. 17 studenten kregen de opdracht een klein paviljoen te bouwen dat kan dienen als centrale locatie voor evenementen van de kinderboerderij of als uitkijkplatform. Docent Mario Rinke (U.A.) gaat er dieper op in: “We re-activeren deze dode plek. En we doen dat met recupmateriaal. Een deel van het gebruikte hout hebben we van de haven gekregen. Zeg maar re-claiming materials. Sommige latten hebben stempels vanuit landen ver weg. Het hout heeft er al een verre reis opzitten. De draagbalken komen dan weer van bomen uit het park hier die moesten worden gerooid.”

Gisteren werd dan, terwijl de laatste hamerslagen weerklonken, de nieuwe constructie, ingehuldigd. Eveline Sierens was tevreden: “Vanuit de principes van de circulaire economie zijn we er in geslaagd om een stuk erfgoed dat een deel van de moestuin innam, te opwaarderen en het een nieuwe, sociale invulling te geven.”

Foto boven: Studenten, docenten en provinciale medewerkers

Foto onder: Bunker met de nieuwe constructie

Foto helemaal onder: Het nieuwe paviljoen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *