Select Page

Maaiwerken verstoren zeldzame vogels

Maaiwerken verstoren zeldzame vogels

In Park Groot Schijn werd Japans Duizendknoop gemaaid. Maar niet iedereen is daar onverdeeld gelukkig mee.

Het Japans Duizendknoop is een invasieve exoot die met een rotvaart België (en de buurlanden) aan het inpalmen is. Ook in Park Groot Schijn woekert hij welig. In het beheerplan staat dat de plant moet worden teruggedrongen. Dat zou dan onder meer kunnen door veelvuldig te maaien totdat de plant is uitgeput. De maaibeurt van vorige week is echter niet in goede aarde gevallen bij de leden van de vogelwerkgroep van Natuurpunt afdeling Schijnbeemden. Vooral het tijdstip waarop botst op ongeloof. Het was Evert Vandeberg die aan de alarmklok trok: “Er zijn maaiwerken uitgevoerd in een zone waar bosrietzanger, grasmus, nachtegaal, tuinfluiter en spotvogel zit. Ik begrijp niet dat dit gebeurt midden in het broedseizoen.” Hij kreeg bijval van Philip Barbaix: “Als de plek barst van zeldzame zangvogels, dan kan je beter die plek ongemoeid laten.”

Ook bio-ingenieur Wim Jacobs is niet echt tevreden: “Daar broeden vogels die op de rode lijst van de ‘International Union for Conservation of Nature’ staan.” Volgens Jacobs is maaien van Japans Duizendknoop als verdelging weinig zinvol als dit niet wordt begeleid door andere methoden. Jacobs besluit: “Deze maaiwerken zijn goed bedoeld. Maar beheerplannen moeten gebaseerd zijn op de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten. En het personeel heeft nood aan de beste scholing.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)