Select Page

Provinciegriffier redde het Rivierenhof van verkaveling

Provinciegriffier redde het Rivierenhof van verkaveling

100 jaar geleden had de familie Cogels, toenmalige eigenaars van het Rivierenhof, dit domein in de etalage gezet. Dank zij de provincie Antwerpen is dit stukje groen gevrijwaard gebleven van een roemloze verkaveling.

Vandaag op de dag af 100 jaar geleden heeft de provincie Antwerpen het domein Rivierenhof overgekocht van de familie Cogels. Anouche De Keyzer, communicatieverantwoordelijke van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen, zegt hierover: “Zo werd het prachtige domein gered van verkaveling. Twee jaar later, in 1923, ging het Rivierenhof officieel open als openbaar park, het allereerste provinciaal domein van het land.”

Hans Hoosemans, de man achter de Krugerplein&Peperbusblog, heeft op zijn beurt uitgevlooid dat de drijvende kracht achter deze aankoop provinciegriffier Joseph Schobbens was. Hoosemans: “Schobbens was een ‘groene jongen’ avant la lettre. Als griffier of secretaris was zijn invloed officieel nul. En toch wordt hij beschouwd als de redder van het Rivierenhof, het Te Boelaerpark, het Nachtegalenpark en het Boekenbergpark. Schobbens leed onder een haast maniakale toewijding aan de natuur. Hij was lid van de Société des amis des parcs d’Anvers en schreef veelgekochte wandelgidsen als Promenades pédestres dans les environs d’Anvers.” Het leverde griffier Schobbens een borstbeeld in het Riverenhof en een straatnaam in Borgerhout op.

Foto boven: Rivierenhof enkele jaren na de officiële opening als publiek park (Foto: provincie Antwerpen)

(Foto onder: Stella Van Hofstraeten)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)