Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: Rokjesdag

Uit de nieuwskeuken van Seven: Rokjesdag

Beste lezers,

 

We maken ons op voor zomerse temperaturen. Terrassen gaan bomvol lopen, barbecuestellen verlaten hun winterse stapelplaats en aan de zee vechten dagjestoeristen om een ijsje.Ik denk hierbij spontaan aan rokjesdag.

Eerst even terug in de tijd.

In de film The Seven Year Itch uit 1955 ging Marilyn Monroe, getooid in een lange witte jurk, met opzet boven een verticale luchtstroom staan. 

Ze gaf de indruk dat ze geschrokken was van die onverwachte situatie, maar het was natuurlijk een ordinaire verleidingsact. Die dame kon er wat van. Daarom is ze vermoedelijk ook actrice geworden.
Welbeschouwd kunnen we deze actie bekijken als de voorloper van “rokjesdag”.

Van mij mag het ook “jurkjesdag” heten. Wat is het verschil?

Een jurk bestaat toch gewoon uit een rok en een blouse die toevallig aan elkaar genaaid zijn? U merkt het, ik heb verstand van haute couture.

Het verschijnsel “rokjesdag” beperkt zich niet tot Belgische dames, die voor het eerst in het nog prille seizoen hun benen willen luchten. 

Ook in Amerika kennen we dit verschijnsel, daar heet het “skirt-day”. 

Rokjesdag in Schotland is een heel ander fenomeen.

Veel minder appetijtelijk, of je moet van lelijke, behaarde mannenbenen houden.

In Teheran kennen ze geen rokjesdag, maar ze vieren daar wel een ander heugelijk feit: de zogenaamde boerka-dag.

Rokjesdag zit niet vast aan een bepaalde datum. Dat kan ook niet.

Stel dat je zo’n datum vastzet op bijvoorbeeld 15 april. De kans is groot dat juist op die 15e april de winter zijn laatste stuiptrekking laat zien in de vorm van een ijskoude noordenwind en natte sneeuwbuien. Dan blijven de rokjes mooi in de kast. De datum van rokjesdag is dus variabel. In principe valt deze op de eerste mooie aprildag.
En de volgende dag verschijnen alle dames, die hun benen de moeite van het bekijken waard vinden, in een rokje of een jurkje. Tot groot plezier van het mannelijk deel van de bevolking. Korte rokjes, halflange rokjes, vrolijke kleurrijke jurkjes en vaak ook strakke rokjes die duidelijk één of twee maten te klein gekocht zijn.

Je kunt je afvragen wat het gemak is van een strak rokje. 

Fietsen is zo goed als onmogelijk en het is maar te hopen dat er in het gebouw een lift aanwezig is, want traplopen is ook een serieus probleem. Speciaal voor het mannelijk deel van de lezers: het gevoel van een (veel te) strak rokje kun je nabootsen door een korte broek uit de kast te halen en allebei je benen door één pijp te wurmen. Dat is ongeveer het idee.
Ooit heb ik zo’n dame met strak rokje in een overmoedige bui een poging zien doen om op de fiets te stappen. En jawel, het ging helemaal mis. Op dat moment werd ter plekke de splitrok uitgevonden, getuige die enorme scheur in het weefsel. Natuurlijk schoot ik in de lach. Hoe kan het ook anders, het was zo’n koddig gezicht. 

Zou daar de term “je bescheuren van het lachen” vandaan komen? Toen ik uitgelachen was heb ik de dame in kwestie overeind geholpen. Toch kreeg ik de indruk dat mijn aanvankelijke lachbui haar niet zo goed bevallen was…

Weet u wat ook om te lachen is? Hoge-hakken-race met een extra handicap: een strak rokje!!!

Andere dagen die we naast rokjesdag ieder jaar uitbundig vieren zijn valentijnsdag, vriendinnendag en secretaressendag. Het begint een beetje onoverzichtelijk te worden.
Valentijnsdag is in het leven geroepen door de horeca en de middenstand om de verkoopcijfers op te krikken. 

Op secretaressendag komt de baas met een afgeprijsd boeketje bloemen en een minidoosje met bonbons aanzetten om zijn naaste hulp in het zonnetje te zetten. Daarna mag hij weer een jaar lang druk uitoefenen en ongezouten kritiek leveren op haar werkzaamheden. Mits hij al deze onhebbelijkheden exact één jaar later weer afkoopt met alweer een flutkadootje.

Terug naar de rokjesdag. Wie heeft deze term verzonnen?

Het blijkt een columnist te zijn -ene Martin Bril-, die zijn lentekriebels liet doorschemeren in zijn columns. Het door hem veelgebruikte woord “rokjesdag” is inmiddels opgenomen in de Dikke van Dale.
Wat zal ik daar eens tegenoverstellen? Even denken. Ja, ik heb ‘m al.

Toplessdag, dat wordt ‘m.

Als het een tropische dag gaat worden dan moet dat kunnen. 

Ook hier gaat de aankondiging plaatsvinden door de weerman van de VTM: “Dames, let op, morgen is het toplessdag”. Wat een idee.
In Duitsland kennen ze dat fenomeen al. “Oben ohne” heet het daar.
Ik eindig met een paar misverstanden over rokjes en jurkjes, die ik hiermee in één klap uit de wereld help:

Een soepjurk is GEEN jurk waar Royco tomatensoep overheen gemorst is.
Op een klokrok kun je NIET zien hoe laat het is.
In een baljurk kun je NIET voetballen.
Een borstrok is GEEN te hoog opgetrokken rokje.
Een slijmjurk is NIET verontreinigd met een kleverig goedje.
In een wapenrok zit doorgaans GEEN kalashnikov verborgen.

 

Graag tot meer lees volgende week.

Groeten,Seven.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)