Select Page

“Ideeën komen vanuit de hele wereld”

“Ideeën komen vanuit de hele wereld”

De buurderij heeft een nieuwe ambachtelijke producent met de klinkende naam ‘Spijs & Valies’. De nieuwkomer biedt chutneys, pickles, mosterd en pikante sausen aan. Lekkere smaakmakers bij een gerecht, op een broodje, als dip bij een snack of bij kaas en fijne vleeswaren. Maar omdat niet iedereen een keukenprins(es) is, vragen we wat meer uitleg aan Nicole van den Biggelaar, de creatieve chef-kok achter Spijs & Valies.

Chutney is een ingedekt mengsel van groenten of fruit, met azijn, suiker en kruiden die je warm of koud kunt gebruiken. Het komt oorspronkelijk vanuit India maar is door de Engelse kolonialen mee naar Europa gebracht. Het is een smaakmaker die een gerecht een zoet, pittig of zuur accent kan geven. En pickles zijn groenten die in inlegazijn worden bewaard in een luchtdicht afsluitbare pot. De inmaakazijn wordt op smaak gebracht met specerijen en kruiden.” aldus Nicole van den Biggelaar. Zij voegt er nog aan toe dat ze de glazen potjes waarin haar producten zitten, weckt, waardoor de inhoud langer goed blijft.

Nicole van den Biggelaar, afkomstig vanuit Eindhoven, heeft al verscheidene watertjes doorzwommen: “Van opleiding ben ik kunstenaar. Ik wil altijd wel iets creëren. Maar omdat er brood op de plank moest komen ben ik aan de slag gegaan in een restaurant. Ik heb ook 10 jaar kok geweest op een passagiersschip. Toen we een keer in Antwerpen aanmeerde, bleef er een man aan het anker hangen. En ik ben hier blijven wonen.” De ervaringen van de keuken en de zin om te creëren leidden uiteindelijk tot haar onderneming. En het verklaart tevens de naam ‘Spijs & Valies’. Van den Biggelaar: “Ik vertrek van authentieke recepten en ga aan de slag met kruiden en specerijen uit andere landen. Ik experimenteer en kies dan het beste eruit.”

Wil je ook eens proberen? Spijs & Valies biedt regelmatig (echter niet wekelijks) zijn producten aan via buurderij Gitschotelhof: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/7705

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 24km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1007.45mbar
UV index: 2

(advertenties)