Select Page

Deurne als aankomst van de koers Namen-Deurne

Deurne als aankomst van de koers Namen-Deurne

Deurne heeft een rijke wielrennersgeschiedenis. Er zijn vooreerst een aantal renners die echte kampioenen waren. En het district was ooit de aankomstplaats van de wedstrijd Namen-Deurne.

Gisteren werd in het districtshuis het boek ‘Roem, hoop en tegenslag’ voorgesteld. Het boek verhaalt de rijke wielergeschiedenis van Deurne vanonder het laagje stof dat er door de tijd was opgedwarreld. Of zoals districtsschepen voor sport, Elke Brydenbach (N-VA) het zegde: ““Ons sportief erfgoed moeten we koesteren en met dit boek houden we die bijzondere wielergeschiedenis levend.” Aanleiding van het boek is de 100ste verjaardag van de koers Namen-Deurne. Het boek is geschreven door Matthias Van Milders die eerder al ‘Trots in Deurne-Noord’ schreef.

Op de vraag waarom hij een boek over de koers heeft geschreven, antwoordt de schrijver “In Deurne werden verschillende bladzijden van de wielergeschiedenis geschreven. Grote kampioenen en minder bekende coureurs drukten hun stempel op het wielrennen. Deurne had van 1931 tot 1938 zelfs een eigen wielerbaan. Ook wielerwedstrijden zijn een deel van de wielergeschiedenis van Deurne. Waaronder de ooit populaire wedstrijd tussen Namen en Deurne. Die werd voor de eerste keer gereden op 1 mei 1921.”

1 mei zal bijgevolg niet onopgemerkt voorbij gaan. Het district zet deze dag volledig in het teken van de fiets. Het idee om een historische wielerrit op het parcours namen -Deurne te organiseren is door de coronacrisis afgevoerd. Maar er zijn verschillende fietsroutes in en rond Deurne uitgestippeld en in het straatbeeld brengt het street art-collectief Puncheur kunstwerken aan op vijf verschillende plaatsen op het wegdek aan. Infoborden geven extra informatie over de prestaties van deze Deurnese wielerhelden van weleer. Matthias Van Milders: “Denk maar aan de broers Tubbax en de broers Huyskens.”

Praktisch:

Er zijn drie verschillende fietstochten: een fietszoektocht naar Deurnese wielerhelden voor heel het gezin (10,5 km), een tocht langs velden en water (52 km) en een kilometervreter (100 km) langs nostalgische wielerplekjes. Meer info: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-deurne-1/deurne-ontwaakt/deurne-fietst-al-heel-lang-1-mei

Het boek ‘Roem, hoop en tegenslag’ kost 20 euro en is te koop bij Rijwielen Smets, Cogelsplein 7-9, Deurne, in de Stadswinkel, Grote Markt 11-13, Antwerpen of online: https://webshop.antwerpen.be/  

Foto: schrijver Matthias Van Milders met zijn nieuwe boek.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Rain Shower
06:4720:37 CEST
Feels like: 11°C
Wind: 10km/h WNW
Humidity: 62%
Pressure: 1019.3mbar
UV index: 0

(advertenties)