Select Page

Overheid heeft geen aandacht voor de nevenschade van corona

Overheid heeft geen aandacht voor de nevenschade van corona

Toen Didi Yordanova in het nieuws hoorde dat kinesisten het uitzonderlijk druk hebben omdat mensen door al het thuiswerken steeds meer fysische klachten krijgen, was ze toch even ontstemd. Dat is nu net waarvoor de fitnesssector al maanden waarschuwt.

Didi Yordanova is bewegingscoach en zaakvoerder van sportcentrum @ The Park in het Boekenbergpark. Zij begrijpt ten volle dat in een eerste periode van de coronacrisis de aandacht van de minister van volksgezondheid naar het bedwingen van de pandemie ging. Maar nu meent zij dat er ook meer aandacht moet uitgaan naar de neveneffecten van deze gezondheidscrisis. Door het vele thuiswerken en het beperkte activiteitenaanbod krijgen mensen allerlei kwalen zoals overgewicht en fysieke klachten. Yordanova: “Hier zou een rol kunnen liggen voor de vele sportcentra en fitnessclubs. Want dat is net onze kerntaak.”

Maar daar mangelt het hem nu net. Yordanova: “Wij staan volop klaar om onze rol op te nemen. Wij hebben de kennis en het enthousiasme. Maar van de kant van de overheid blijft het stil. Terwijl er nu meer zou moeten worden gewerkt op de neveneffecten zoals toenemende obesitas en depressies. Sportcentra doen dat nu reeds maar de overheid zou dat kunnen versterken door het sporten te promoten en technisch en eventueel ook financieel te ondersteunen. Want nu zijn alle bijkomende kosten voor de centra zelf. Eigenlijk investeren wij opdat de overheid kosten in de ziekteverzekering zou kunnen uitsparen.”

Yordanova geeft een voorbeeld: “Neem nu onze spinning (nvdr. onder begeleiding zittend en staand fietsen op een stationaire fiets). We hebben een aantal spinning fietsen aangekocht en verspreid bij deelnemers thuis. De lesgever staat met drie deelnemers buiten het centrum in de kou en het programma wordt gestreamd.” Volgens de sportvrouw appreciëren de mensen dit: “Wij krijgen vaak berichtjes van deelnemers die ons bedanken en zeggen dat wij hen door corona heen slepen.” Zij zwijgt even en zegt dan plots: “Ik merk dat inzet en motivatie afnemen, eigenlijk zou net nu een tandje moeten worden bijgestoken.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 10km/h NNE
Humidity: 94%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)