Select Page

Stappen voor het klimaat: het vertrek

Stappen voor het klimaat: het vertrek

De kop is eraf, de stappers van de ‘March for future’ zijn vertrokken. Het uitwuiven gebeurde in verschillende etappes.

Een eerste afscheid had plaats aan het station van Berchem, waar de Antwerpse deelnemers door hun achterban werd uitgeleid. Een aantal kleinkinderen waren samen met hun ouders komen opdagen. Met een woordje van Hugo Van Dienderen, voorzitter van de Grootouders voor het Klimaat en een aanmoediging van ambassadeur van de Grootouders Kristien Hemmerrechts, vertrok de groep naar Brussel. Op het Luxemburgseplein, voor het standbeeld van John Cockerill, had dan een tweede uitzwaaisessie plaats. De symboliek van deze plek kon niemand ontgaan. Cockerill was de man die de industrialisering van België op het einde van de 18de – begin 19de eeuw inluidde. Milieu- of sociale regelgeving was in zijn tijd onbestaande.

Er werden enkele toespraakjes gehouden. Hugo Van Dienderen onderstreepte nog eens waarom de  20 deelnemers door de regen, de koude, de modder zouden optrekken.: “Wij vragen aan de politici om ambitieuze en rechtvaardige klimaatmaatregelen te nemen.” Hij stak de spijbelende jongeren een hart onder de riem: “De uitspraak van Anuna De Wever over het spijbelen heeft veel commotie opgewekt. Maar laat ons eerlijk zijn, op zondag betogen wordt niet gehoord. En het gaat tenslotte om hun toekomst.”

Myriam Gerard, ondervoorzitster van de ‘Grand-Parents pour le Climat’ had haar kleinzoontje Victor bij en zei: “De kleinkinderen hebben geen stem dus moeten de seniorenorganisaties het voor hen opnemen. Wij hebben een manifest opgesteld en vragen maatregelen voor het klimaat en de biodiversiteit.”

Als laatste nam Jules Geeroms het woord. Hij vergeleek de coronacrisis met de klimaatcrisis: “Beide crisissen zijn internationaal, hebben gevolgen die de ongelijkheid versterken en treffen alle generaties. Maar voor de eerste crisis werden de wetenschappers gehoord en volgden de politici hun aanbevelingen. Voor de tweede worden wetenschappers genegeerd.

En dan trokken de stappers en sympathisanten samen naar het Zuidstation. Om daar de trein naar Londen te nemen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)