Select Page

Grootouders voor het klimaat: neen tegen ethaankraker Ineos

Grootouders voor het klimaat: neen tegen ethaankraker Ineos

Gisteren stonden een honderdtal actievoerders, waaronder een kwart grootouders voor het klimaat, voor het kabinet van Vlaams minister voor omgeving, Zuhal Demir (N-VA). Ze vroegen, neen, ze eisten om de vergunning voor ‘Project One’ van Ineos in de Antwerpse haven terug te trekken. Voor wie niet helemaal mee is, even deze korte situering.

Ineos heeft al enkele jaren het plan om in de Antwerpse haven twee reusachtige fabrieken te bouwen: een kraker die ethaan kraakt tot ethyleen en een fabriek die propaan omzet in propyleen. Beide stoffen zijn basisgrondstoffen voor de plasticindustrie. De fabrieken kregen de naam Project One. Volgens Ineos komt er een nieuwe petrochemische installatie met de allerbeste technologie op het vlak van milieu. Het chemiebedrijf kreeg een omgevingsvergunning van de provincie Antwerpen. Weliswaar met de voorwaarde dat de site tien jaar na de gebruiksinname klimaatneutraal moet zijn. Wie echter door het groene promoplaatje van de onderneming kijkt, ziet echter de achterkant van de medaille.

Nele Coen van actiegroep ‘Ineos will fall’ vatte het op de stoep voor het kabinet van de minister samen: “De nieuwe fabriek zal tonnen plastic pellets maken wat gaat leiden naar nog veel meer plasticvervuiling. De fabriek zal ook 454000 ton CO2, 167 ton stikstofoxide en 18 ton ammoniak per jaar uitstoten. Tenslotte zal de fabriek draaien op het zwaar vervuilende schaliegas. En dit wanneer de Antwerpse haven pretendeert om over enkele jaren klimaatneutraal te worden.”

De Grootouders waarschuwden dan ook met hun deelname aan de actie dat met Project One een smak bijkomende en langdurige CO2-uitstoot willens en wetens wordt goedgekeurd. De klimaatschade door methaanuitstoot bij het winnen van schaliegas is dan niet eens meegerekend.

Gesprek met de woordvoerder van de minister

Enkele vertegenwoordigers van ‘Ineos will fall’ werden voor een kort gesprekje door woordvoerder Andy Pieters ontvangen. Annick Van Isterbecq bracht achteraf verslag uit: “De bezwaarschriften worden nu door de gewestelijke omgevingscommissie onderzocht. Die geeft dan advies aan de minister. Maar de woordvoerder voegde er aan toe dat zij dat advies niet hoeft te volgen.” Er klonk wat gemompel bij de grootouders die door de jaren gepokt en gemazeld zijn: “Uiteraard, de bakens worden immers uitgezet op het schoonverdiep in Antwerpen.”

Wat Annick Van Isterbecq zeker bijbleef van dit gesprek was de verklaring van de woordvoerder dat bij overleg van minister Demir met de energiesector over de transitie, 2040 wordt vooropgesteld als realistisch en haalbaar voor het concreet uitrollen van CCS (carbon capture and storage) en dat hij zelfs beaamde dat de voorwaarde van de Antwerpse deputatie dat de ethaankraker van Ineos klimaatneutraal moet zijn tegen 2030 – waarvoor men onder andere verwijst naar deze CCS technologie – dus inderdaad weinig realistisch is.

https://ineoswillfall.com/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)