Select Page

Overnachten in een ruïne? Of toch maar een villa?

Overnachten in een ruïne? Of toch maar een villa?

Het districtscollege heeft een brief geschreven naar het stadsbestuur met de vraag om eindelijk werk maken van twee opmerkelijke monumenten: villa kasteel Ertbrugge en de jachttorenruïne in Boekenbergpark. Het bestuur geeft ook een mogelijke oplossing: een herbestemming tot vakantieverblijf.

Villa Kasteel Ertbrugge op de Schotensesteenweg is een huis in pittoreske eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-kenmerken, daterend van 1908. Dit pareltje is eigendom van het stedelijk onderwijs Antwerpen en staat heel wat jaren leeg. De torenruïne in Boekenbergpark werd rechtgetrokken als ruïne in de 19de eeuw. Het was een zogenaamde folie, bedoeld om de gasten van de kasteelheer te vermaken. De nepruïne dreigt nu een echte ruïne te worden. Het district kaart al een aantal jaren de deplorabele toestand aan van deze twee monumenten. Maar nu ziet het districtsbestuur een oplossing.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) geeft uitleg: “De Landmark Trust is een Britse erfgoed organisatie die zich bezig houdt met het verwerven, de restauratie en de verhuur voor vakanties van kleine en middelgrote historische gebouwen. Met de opbrengsten uit de verhuur van deze vakantiewoningen koopt de Landmark Trust nieuwe verwaarloosde gebouwen en onderhoudt de Trust haar patrimonium.” En daarom stelt het districtscollege de volgende vraag: “Kan de stad Antwerpen, na jarenlange verwaarlozing, eindelijk werk maken van de herbestemming van deze twee ongebruikelijke monumenten?”

Foto boven: Jachttorenruïne

Foto onder: Villa Kasteel Ertbrugge

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 10km/h NNE
Humidity: 94%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)