Select Page

Tekort aan huisartsen, maar projectontwikkelaars werken niet mee

Tekort aan huisartsen, maar projectontwikkelaars werken niet mee

Er dreigt een huisartsentekort in Deurne Zuid. Een oplossing zal zeker niet komen van de projectontwikkelaars.

Dokter Helena Peeters heeft haar praktijk op het Eksterlaar. Ze werkt samen met nog twee andere collega’s. De praktijk heeft teveel patiënten dus is er een stop. Onlangs heeft ze iemand geweigerd die recent in de nieuwe site ‘Eksterlaer’ was komen wonen. De persoon in kwestie nam dit niet en stapte naar de ‘Orde der Artsen’ waarop dokters Peeters werd uitgenodigd voor een gesprek. Het werd een vruchtbaar gesprek over het tekort aan artsen en mogelijke oplossingen. Maar er is een issue dat op haar maag ligt. Dokter Peeters legt het uit: “Sinds 2016 zijn projectontwikkelaars Matexi en Vooruitzicht begonnen met de bouw van 580 woningen en appartementen, goed voor 2000 nieuwe mensen in de buurt. Ondertussen hebben de eerste bewoners hun intrek al genomen. Met onze huidige praktijk zitten we krap behuisd en dus speelden we met het idee om eventueel een nieuwe en ruimere plek te zoeken. En dan zouden we extra collega’s kunnen engageren.”

De artsenpraktijk keek dus in de richting van het woonproject. Dokter Peeters: “Wij hebben aan de firma Matexi gevraagd of we een casco benedenruimte konden aanschaffen. We konden echter enkel een ingerichte appartement kopen voor 250.000 euro. Dat betekent dat wij zouden moeten betalen voor een nieuwe badkamer en keuken die we onmiddellijk zouden uitbreken om dan de consultatieruimte te installeren. Maar Matexi hield voet bij stuk.” Toen er een infoavond was voor geïnteresseerden trok Helena Peeters er naartoe. Ze stelde een vraag naar de medische voorzieningen in de buurt. Dokter Peeters: “De vertegenwoordiger van Matexi antwoordde dat alles in de buurt aanwezig was. Ik reageerde dat ik had gehoord dat er een patiëntenstop was bij de omliggende praktijken. Een van de medewerkers kwam naar mij en leidde mij weg, zogezegd om mij bekommernissen op te schrijven. Maar eigenlijk wilde ze mij tot zwijgen brengen.”

De dokter heeft er een slecht gevoelen aan overgehouden: “Eigenlijk lacht die firma ons in ons gezicht uit. Zij verdient meer aan privé-verkoop met keuken en badkamer dan casco aan een huisartsengroep.” En zij heeft ook een advies voor de overheid: “Geef geen vergunningen meer aan grote projecten als ze geen ruimte voorzien voor huisartsen, en ook voor tandartsen, kinesisten, thuisverpleging en crèches.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 24km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1007.45mbar
UV index: 2

(advertenties)