Select Page

Mandus Sprengers spitte de geschiedenis van de buurt naar boven

Mandus Sprengers spitte de geschiedenis van de buurt naar boven

Veertig jaar lang blikte Mandus Sprengers terug naar het verleden. Ruim veertig jaar lang, tien keren per jaar, schreef hij een artikeltje voor de rubriek ‘Achteruitkijkspiegel’ van ’t buurtkrantje ’t Vliegerke van de gelijknamige buurtgroep. Maar nu laat hij wegens gezondheidsperikelen de pen voorgoed in de inktpot steken. ’t Vliegerke is het blaadje dat gratis wordt verspreid in de buurt tussen Te Boerlaarpark, Jozef Verbovenlei, Boekenbergpark en het vliegveld. Gazet van Deurne had een gesprek met de heemkundige.

Gazet van Deurne: “Gedurende veertig jaren heb jij de geschiedenis van de buurt ontrafeld. Ben jij zelf geboren en getogen in de schaduw van ’t vliegveld?”

Mandus Sprengers: “Neen, ik ben een Kempenzoon, afkomstig uit de buurt van Herentals. Maar ik ben, zoals dat heet, de liefde gevolgd. Wij hebben negen jaar op Groenenhoek gewoond, zijn dan verhuisd naar Deurne Centrum om dan drie jaar later in ons huidige huis in Deurne Zuid in te trekken. Ik ben gehuwd met Monique Peremans, de huidige voorzitter van buurtgroep ’t Vliegerke en wij hebben drie kinderen. En voor je het zou vragen: ik ben leraar geschiedenis en klassieke talen geweest.”

Gazet van Deurne: “En hoe ben jij bij ’t Vliegerke gekomen?”

Mandus Sprengers: “Ik had in die tijd interesse in buurtwerking. Toen ik hoorde van de buurtgroep was de stap gauw gezet. Het leek ons ook een goede manier om buren te leren kennen. Dat is goed gelukt want we hebben echte vrienden gemaakt. Vrij vlug klopte iemand van de redactie van het buurtkrantje aan de deur. Ze zochten mensen met een vlotte pen. Mijn eerste bijdragen waren artikelen over de afkomst van de namen Deurne en Borgerhout. Dat bleek aan te slaan want mensen hadden interesse in het verleden van hun buurt.”

’t Vliegerke: “Je hebt dan veertig jaar lang een eigen rubriek ‘Achteruitkijkspiegel’ gehad. Een snel rekensommetje leert ons dat jij aan tien oplage per jaar 400 bijdragen hebt neergepend. (nvdr. het waren er 440) Heb je nooit om een onderwerp verlegen gezeten?”

Mandus Sprengers: “Neen, eigenlijk niet. Soms gaf een onderwerp inspiratie voor enkele andere artikelen. Af en toe ging ik het ook al eens verder zoeken. Er liggen nog een aantal onderwerpen op de plank, zoals de boerderijen Oude Donck en Nieuwe Donck. Of wat er met de Vleerakkerhoeve dreigt te gebeuren. Moest mijn gezondheid het toestaan was ik nog aan het schrijven.”

Gazet van Deurne: “Had jij favoriete onderwerpen?”

Mandus Sprengers: “Ik heb een klassieke opleiding gehad en heb dus graag over onderwerpen geschreven die zich verder in de tijd afspeelden. Nu ik er op terugblik, moet ik zeggen dat ik wel veel over de Eerste Wereldoorlog heb geschreven. De Tweede Wereldoorlog heb ik minder aan bod laten komen. Dat kwam omdat in de ruime buurt toch best wel wat mensen woonden die zich hadden verbrand tijdens de oorlog. Velen onder hen hadden na de oorlog werk gevonden in de Gevaertfabriek van Mortsel. Maar het oorlogsgebeuren lag erg gevoelig in de buurt.”

Gazet van Deurne: “En heb jij bij het voorbereiden van jouw artikels ontdekkingen gedaan? Onbekende gebeurtenissen of smeuïge nieuwtjes?”

Mandus Sprengers: “Hahaha,. Neen, ik moet je teleurstellen. Ik heb veel aan literatuurstudie gedaan. Ik heb wel met uiteenlopende mensen gesproken, dat is ook waar. Dat leverde regelmatig nieuwe feiten of interessante inzichten op. Maar het bezorgde geen wereldschokkende gegevens.”

Gazet van Deurne: “400 bijdragen, dat is een berg aan informatie. Het zou zonde zijn als dat verloren zou gaan. Wat gebeurt er met al die ‘achteruitkijkspiegels’?”

Mandus Sprengers: “Dat klopt. Ik heb veel over Deurne en in mindere mate ook over Borgerhout en Berchem geschreven. Ik heb een deeltje van de geschiedenis neergepend. Misschien een idee voor het nieuwe initiatief ‘stadskronieken’ van het Erfgoedlab, de erfgoedcel van de stad Antwerpen? De stadskronieken verzamelen de verhalen van Antwerpen. Enfin, de teksten zijn beschikbaar.”

Gazet van Deurne: “Bedankt Mandus, voor dit gesprek en voor de veertig jaren van vele boeiende verhalen.”

(Tekst i.s.m. ’t Vliegerke)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)