Select Page

Cinema Rix schittert met een kunstzinnige gevel

Cinema Rix schittert met een kunstzinnige gevel

Tijdens de gedwongen sluiting van Cinema Rix verpopte het cultuurcentrum van een somber ogend gebouw tot een flashy baken voor de buurt.

Gisteren opende Cinema Rix opnieuw de deuren. Het socioculturele ontmoetingscentrum had zes maanden geleden door de coronacrisis de werking stopgezet. Nu ja, niet helemaal, want de voorbije weken transformeerde de voormalige buurtcentrum tot Radio Rix. En buiten borstelde beeldend kunstenaar Larsen Bervoets een kleurrijke gevelschildering op de zwarte façade. De opening gebeurde dan ook in een feestelijke stemming met een aantal politici die met een kort woordje het nieuwe seizoen aftrapten.

Drie schepenen en een burgemeester

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) beet de spits af en kondigde aan dat voor het gebouw fietsnietjes zouden worden geïnstalleerd en dat de De Gryspeerstraat een fietssuggestiestrook zou krijgen. Districtsschepen voor cultuur Frank Vercammen (sp.a) wees naar de moeilijkheden die de buurt de voorbije maanden had gekend en zei dat de buurtbewoners popelden om opnieuw binnen te kunnen. Stadsschepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) ging in op de cultuur waarop de laatste maanden zwaar was ingehakt. Ze was blij dat onder meer met de opening van het ontmoetingscentrum de geplaagde sector weer kan recht krabbelen. 

Ook stadsschepen voor samenlevingsopbouw Tom Meeuws (sp.a) verwees naar de actualiteit van de buurt en plaatste cultuur en ontmoeting naast de Bearcat, de pantserwagen van de politie die ’s nachts in het kader van Operatie Nachtwacht tegen het drugsgeweld door de buurt patrouilleert. De schepen refereerde naar een studie over een overstroming in Chicago. Daaruit bleek dat de wijk met de best uitgewerkte sociale infrastructuur zich het best had kunnen handhaven. En dan was het tijd voor een kopje koffie.

Versterking van het retrogehalte van de gevel

Beeldend kunstenaar Larsen Bervoets legde uit hoe hij bij zijn ontwerp was gekomen. Bervoets: “Ik heb mij laten inspireren door het interieur van de cinema, een gebouw met hoekjes en kantjes. Ik heb ook de kleuren van binnen naar buiten getrokken. De schaduwvlakken brengen meer beweging in het geheel. Maar ik heb er wel op gelet om het retrogehalte van de gevel te behouden. Daar waar er meer ornamenten waren, heb ik minder kleur aangebracht. Die ornamenten gaven al voldoende ruimtelijk effect. Daarom heb ik eigenlijk ook voor een grafisch ontwerp gekozen.” De schilder heeft een aantal dagen gewerkt aan zijn ontwerp. De uiteindelijke schildering heeft zeven werkdagen gevergd omdat de weersomstandigheden gunstig waren.

Vanaf volgende week is er in Cinema Rix een driedubbel filmprogramma, met op dinsdag de eerder cinefiele films van Filmmagie, op woensdagnamiddag familiefilms voor de buurt en ’s avonds de betere films. Barix, het buurtcafé opent voorlopig alleen op donderdag en vrijdag van 10 tot 16 uur. Bewoners kunnen er genieten van een maaltijd en elkaar ongedwongen ontmoeten. Ook de schouwburg cc Deurne in de Frans Messingstraat herneemt zijn werking.

Foto boven: De vernieuwde gevel van Cinema Rix

Foto onder: Beeldend kunstenaar Larsen Bervoets die de gevelschildering realiseerde

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)