Select Page

Vrijwilligers ruimen een halve ton zwerfvuil op

Vrijwilligers ruimen een halve ton zwerfvuil op

Gisteren was het ‘World Clean Up Day’ en blonk Deurne even als een spiegel dankzij enkele honderden vrijwillige vuilnisopruimers.

Verschillende mensen trokken gisteren erop uit om vuilnis in hun buurt op te ruimen. Het was dan ook ‘World Clean Up Day’, een dag waarop wereldwijd miljoenen mensen samen de strijd tegen het zwerfvuil aangaan. In Deurne lag de klemtoon op de parken. Er waren een aantal initiatieven. Vanaf de parking van het districtshuis stuurde ‘Deurne ruimt op’ verscheidene ploegen uit naar Rivierenhof, Boekenbergpark, Park Groot schijn,… De buit was aanzienlijk. Organisator Alain Hoeckx somt op: “Verpakkingen van voedsel, sigarettenpeuken, glazen en plastic flessen, brikjes en blikjes, kledij, zelfs enkele containers voor lachgas en een matras.” Op de vraag of het niet stilaan tijd is voor een statiegeld op drankverpakking, zegt hij behoedzaam: “Er valt over na te denken.”

Op de Bremweide stond een goed gevulde glazen afvalcontainer. Ook hier hadden vrijwilligers onder de bezieling van DROP het hele domein en de straten rondom schoongemaakt. De buit was vergelijkbaar met die op de parking van het districtshuis. Alleen was de matras hier vervangen door een tapijt. Op de vraag om een structurele aanpak door het instellen van statiegeld op drankflesjes en blikjes weifelt organisator Natascha Carnier: “Denk je dat iemand voor 10 cent naar de winkel loopt?” Stijn Van Bouwel die een handje toestak is wel overtuigd: “Als iemand een flesje zou laten liggen, zullen andere mensen het wel meenemen om het in te ruilen.”

Ook Korfbalclub AKC deed mee en specialiseerde zich in het verwijderen van vuilnis uit de drooggevallen delen van de vijvers in het Rivierenhof. En in wijk Kronenbrug staken een aantal sp.a-leden de handen uit de mouwen. Districtsschepen Frank Vercammen was een van hen: “Ontzettend veel peuken. En weet je wat we hoorden? Sommige mensen trekken als ze thuiskomen de publiciteitskrantjes uit hun bus en gooien die zonder gêne op de straat.” Het bracht de schepen op het idee om de sticker ‘geen reclamedrukwerk’ weer te verspreiden.

Over het hele district deden enkele honderden vrijwilligers mee. Ze zamelden ruim een halve ton afval in.

Foto boven: (vlnr) Stijn Van Bauwel, Natascha Carnier en Jorge Gonzales

Foto onder: (vlnr) Rebecca Gevers en Alain Hoeckx

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4621:50 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 80%
Pressure: 1014.22mbar
UV index: 0

(advertenties)