Select Page

De Handelsbeurs is verbonden met Deurne

De Handelsbeurs is verbonden met Deurne

Tijdens deze vakantie kan je de gerestaureerde handelsbeurs in Antwerpen gaan bekijken. Een goed bewaard geheim is de band met Deurne.

De Handelsbeurs heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het beursgebouw is ook enkele keren afgebrand. Het huidige gebouw dateert van de tweede helft van de 19de eeuw. Wat weinige mensen weten is dat de architect, Joseph Schadde, begraven ligt op het Sint Fredeganduskerkhof. Heemkundige Ludo Peeters geeft graag toelichting: “Schadde kwam uit een familie van houtbewerkers. Hij trok naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen voor de opleiding bouwkunde. Zijn studiejaren vielen samen met de opkomst van de neogotische en de Neo-Vlaamse-renaissancestijl.” In 1862 kreeg Joseph Schadde de opdracht om de afgebrande Handelsbeurs op te bouwen. Peeters: “Hij deed dat met behoud van bouwvorm en in neogotische stijl op de plaats van het oudere vernielde complex en met een nieuw beursplein met een ijzeren dakspant van de hand van ingenieur Joseph Paris-Isaac.” De architect overleed in 1892 en werd begraven in Deurne. Peeters: “Zijn graf in arduin bestaat uit een stenen tekentafel met de nodige ornamentiek.”

Op het Sint Fredeganduskerkhof liggen nog twee andere mensen begraven die betrokken waren bij de opbouw van de Handelsbeurs. Ludo Peeters: “Petrus Genard ontwierp het iconografisch programma van 243 wapenschilden op de muren. En beeldhouwer Edward Deckers maakte het borstbeeld van A.Corty dat op de 1ste verdieping staat.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)