Select Page

Geen vlag aan de brandweerkazerne

Geen vlag aan de brandweerkazerne

Vandaag is het de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Dan moet aan de officiële gebouwen de vlag van Vlaanderen – een zwarte leeuw, rood geklauwd en getongd, op een geel veld – worden uitgehangen.

Het Vlaams Belang van Deurne heeft opgemerkt dat aan de brandweerkazerne op de Waterbaan geen vlag hangt. Fractieleider Jan Van Wesembeeck: “Dat is al voor het 12de jaar op rij dat er weer een probleem is met de wettelijke bevlagging van de brandweerkazerne. Blijkbaar hebben de postoverste van de Deurnese brandweer en burgemeester Bart De Wever het te druk om te voldoen aan deze wettelijke bepaling.” Enkele militanten van de partij hebben dan zelf een vlag gehangen, zij het niet de officiële Vlaamse Leeuw, maar wel de Vlaamse strijdvlag, waarop de leeuw helemaal zwart is. Dat is een versie die vooral door de Vlaamse beweging in België wordt gebruikt.

Het Vlaams Belang heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook affiches op te hangen waarop wordt geëist om van 11 juli een betaalde feestdag te maken. Vandaag herdenkt Vlaanderen de Guldensporenslag uit 1302. Daarin vocht het leger van het graafschap Vlaanderen, voornamelijk een volksleger van Bruggelingen, Ieperlingen en Gentenaren aangevuld met ruiters uit o.m. Zeeland en Namen, tegen het leger van de Franse koning, die hierbij steun kreeg van troepen uit Brabant en Henegouwen. Het Vlaamse leger won de strijd. Opmerkelijk detail: Antwerpen dat toen bij Brabant hoorde, stond bijgevolg aan de kant van de Franse koning.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)