Select Page

Meer struikelstenen in de stoep

Meer struikelstenen in de stoep

Op het einde van vorig jaar hield professor Bruno De Wever in buurthuis ’t Pleintje een lezing over de Jodenvervolging in België, Antwerpen en Deurne. Na zijn betoog riep de spreker de aanwezigen op om in de stoepen van Deurne meer struikelstenen aan te brengen.

‘Stolpersteine’ of struikelstenen zijn een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen worden in de stoep geplaatst, voor de huizen van mensen die werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen van nazi-Duitsland. Als kleine monumentjes waarbij slachtoffers van de naziterreur worden herdacht. De vraag van professor De Wever viel niet in dovenmansoren en diezelfde avond ontstond het burgerinitiatief ‘Struikelstenen in Deurne’, een los verband van Deurnenaren die zich engageren om een aantal stenen te plaatsen. Medeorganisator van de avond Jan Janssens vertelt: “Wij schrokken van het aantal mensen dat vanuit Deurne naar de vernietigingskampen is gebracht. Wij hebben dan een lijst gemaakt van tien families die vanuit ons district zijn weggevoerd. De lijst is samengesteld omdat we van deze families een goed gedocumenteerd levensverhaal konden opstellen en omdat er nog nabestaanden leven.”

De stenen kosten 132 euro per stuk. Daarom zoekt het burgerinitiatief sponsors. Jan Janssens: “Mocht deze sponsoractie een succes worden, dan heeft het burgerinitiatief Struikelstenen in Deurne nog andere plaatsen waar stenen kunnen worden gelegd.” In Deurne ligt al één struikelsteen, voor politieagent en verzetsman Jan De Ridder.

Wie meer info wil of wenst te reageren: jangonda@hotmail.com. Steunen kan op rekening BE22 7895 1080 4947 van buurtwerk ’t Pleintje met vermelding struikelstenen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 24km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1007.45mbar
UV index: 2

(advertenties)