Select Page

Pasen 2020

Pasen 2020

Pasen 2020

Deze week is het in de christelijke wereld de Goede Week, de week die leidt naar Pasen. Door de coronacrisis zijn echter alle publiekelijke kerkelijke vieringen afgelast. Voor wie op zoek is naar inhoudelijke duiding bij deze dagen, geven wij het woord aan mensen die religieus actief zijn. Vandaag is het Pasen. Onze gastschrijver is priester Pol Hendrix, pastoor van Sint Fredegandus.

Zalig Pasen!

Pasen vieren tijdens de Coronacrisis, dat is niet aangewezen.  Dit virus zorgt er nu voor dat de vastentijd wordt verlengd en dat de essentie van Pasen pas echt tot zijn recht zal komen wanneer alles wordt ‘genormaliseerd’.  Als deze crisis voorbij is, dan zal het pas Pasen zijn!  Wat een feest!  Zonder deze crisis is Pasen vooral een liturgisch gegeven, dat ik zelf weliswaar intens beleef, maar dat voor velen voorbijgaat als die feestdag waarop de kinderen eieren rapen. 

Natuurlijk is Pasen een christelijk feest, met joodse wortels, waarop gelovigen vieren dat Jezus is verrezen.  Verrijzenis is echter een moeilijk theologisch begrip.  Laten we vooral beseffen dat de dood voor een christen niet het laatste woord heeft, dat het leven in al zijn facetten en al zijn betekenissen krachtiger is.  Op 12 april mag het dan officieel Pasen zijn, maar ik stel u voor om te wachten tot de eerste zondag waarop de geloofsgemeenschappen weer mogen samenkomen.  Dan zullen we veel beter aanvoelen waar het met Pasen om gaat.  Dan kunnen we pas echt het leven vieren, dan hernieuwen we onze kijk op het leven (en dus ons geloof), dan voelen we ons verbonden met alle dodelijke slachtoffers van dit virus, dan weten we ons deel van het grote Verhaal van God-met-de-mensen.  Hij staat ons bij in het lijden en deelt onze vreugde, Hij bevrijdt ons uit onze wanhoop, onze moedeloosheid, onze angsten, Hij doet ons opstaan (= verrijzen) uit elke crisis.

Daarom nodig ik u uit op de eerste zondag na Corona om in een van de kerken van Deurne Pasen te komen meevieren!

Pol Hendrix, pr.

www.sintfredegandus.be

Foto: De Verrijzenis. Glasraam in de Sint Jozefkerk. 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h S
Humidity: 80%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 0

(advertenties)