Select Page

Woonwagenbewoners geven de strijd niet op

Woonwagenbewoners geven de strijd niet op

Eind januari besliste het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen om het woonwagenterrein aan Park Groot Schijn te sluiten. De bewoners blijven niet bij de pakken zitten en dienen vandaag klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB).

Op het woonwagenterrein wonen een 50-tal gezinnen, waaronder 25 kinderen die in de buurt schoollopen. Ze startten eerder een petitie maar zetten nu een nieuwe stap om hun rechten op te eisen. Samen met hun advocaten trekken ze naar het Agentschap Binnenlands Bestuur om deze beslissing te laten vernietigen. Godelieve Hoes, een van de bewoonsters van het woonwagenterrein, geeft meer uitleg: “Vandaag zullen we de klacht officieel versturen. Met het hele terrein staan we als één familie klaar om voor onze rechten op te komen.” De vrouw gaat strijdvaardig verder: “”Wij laten ons niet zomaar als een hond wegjagen. Eerst volgden we in nauw overleg met de stad een traject voor een aangepaste renovatie en reorganisatie van het terrein, om dan plots een beslissing van het college te krijgen over de definitieve sluiting van ons terrein”.

“Het doet deugd om al die solidariteit te voelen”

 We krijgen van overal steun”, zegt Godelieve Hoes. “Op twee weken tijd tekenden meer dan 4500 mensen onze petitie. De frituur, de bakker, het café en de slager, allemaal staan ze achter ons. Ook vanuit andere hoeken van het land en vanuit Nederland krijgen we steunboodschappen. Het Minderhedenforum, Samenlevingsopbouw, de Liga voor de Mensenrechten, en nog anderen zullen onze klacht eveneens steunen. We voelen ons gesterkt om de moed niet te laten zakken.”

Er is ook bijval vanuit politieke hoek. Hoes somt op: “De partijen PVDA, Groen en CD&V dienen steunmoties in voor de volgende gemeenteraad. Zij vragen het stadsbestuur om op haar beslissing terug te komen. In de districtsraad van Deurne werden ook initiatieven genomen, maar jammer genoeg gaat die niet door in coronatijden”. Ze voegt er echter optimistisch aan toe: “Uitstel is geen afstel.”

Foto: De actievoerders zetten een slogan op een truck van een bewoners.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Partly Cloudy
06:3520:47 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 21km/h NW
Humidity: 74%
Pressure: 1023.71mbar
UV index: 0

(advertenties)